torsdag 29 juli 2010

Surdegsbröd

Bakade nytt fruskostbröd igår kväll och som vanligt blir det en riktigt 10 poängare! Vad vore livet utan en burk med surdeg i kylskåpet?

Brödet bakas i 2 steg.

Skållat havrebröd 5 st bröd (receptet går bra att halvera)
Steg 1
550 g vatten
250 g havregryn
100 g linfrön

Mät upp havregryn och linfrön i en bunke och häll över kokat vatten. Rör om till en gröt och låt stå i rumsteperatur i några timmar eller över natten.

Steg 2
skållningen från steg 1
700 g vatten
500 g rågsurdeg
40 g jäst
1200 g vetemjöl special
200 g grovt rågmjöl
40 g honung
40 g fling el havssalt
havregryn till topping

Blanda samman alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i en hushållsmaskin i ca 10 minuter. Om du bakar för hand rekommenderar jag att halvera receptet. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. Låt vila i bunken i 30 minuter.

Dela degen i 5 bitar och forma till runda bröd eller till avlånga limpor. Pensla ovansidan av bröden med lite vatten och doppa dem i havregryn. Lägg max 2 bröd på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 1.5 timme.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

Ställ in brödet i omgångar i mitten av ugnen och häll en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ungsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda i totalt 35 minuter och låt sedan brödet svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar