torsdag 29 juli 2010

Glassmarängtårta

Blev bjuden på en underbart god glassmarängtårta med daim här om dagen, enkelt att göra och perfekt att ha i frysen när det kommer oväntat besök. Nötmarängbotten är sådär perfekt nötig och seg i konsistensen. Tårtan tillreds i 2 steg, marängbotten och glassmet.

Nötmarängbotten
100 g hasselnötter
3 äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 150 grader.
Hacka hasselnötterna grovt för hand eller kör dem hastigt i en mixer. Separera äggen och lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skumm, tillsätt socker och vispa i några minuter till. Blanda tillsist ner de hackade nötterna och rör om.

Bred ut nötmarängen i en form med löstagbarkant. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt marängbotten svalna.

Glassmet
3 äggulor
5 dl vispgrädde
½ dl florsocker
2 st dubbeldaim
ev 1 dubbeldaim till garnering

Vispa äggulor och florsocker poröst med elvisp. Vispa grädden och blanda ner i äggsmeten. Hacka daim grovt med en kniv eller kör dem snabbt i en mixer. Rör ner daimen i ägg/gräddsmeten. Häll smeten på den svala nötmarängbotten och täck med folie. Låt den stå i fysen minst 5 timmar.

När det sedan är dags att bjuda på denna läckerhet låter du den stå framme i rumstemperatur i 30 minuter sedan är det bara att njuta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar