fredag 9 juli 2010

I kylen

I kylen på jäsning ligger härligt frukostbröd, redo att stoppas in i ugnen när vi vaknar! Åh va underbart det ska bli att känna doften av nybakat, längtar redan tills i morgonbitti. Brödet ligger på kalljäsning, dvs brödet jäser i kylskåpet över natten.

Grova rågfrallor ca 15 st
450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl special
125 g grovt rågmjöl
15 g brödsirap
20 g flingsalt el havssalt
Frön eller havregryn till topping

Blanda samtliga ingredienser utom saltet. Kör degen i hushållsmaskin i 10 minuter, tillsätt saltet och kör i yttligare 3-5 minuter. Låt degen vila i 30 minuter i bunken.

Forma en lång rulle av degen så att du kan få ut 15 bitar. Rulla bullarna och doppa dem i toppingen och lägg frallorna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 2 timmar eller ställ in i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Om du har jäst i kylen över natten ta fram plåten och starta ugnen på 250 grader, grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar