måndag 5 juli 2010

Baguetter

Nu står rågbaguetterna i ugnen, men kan någon förklara för mig vad jag gör för fel? I receptet står det i stortsätt alltid när man bakar bröd 'gör ett snitt i mitten av brödet', då säger min jästa deg blähä och sjunker ihop som en gråsten. Jag vässar kniven så den är jättevass men tydligen gör jag något väldigt galet eller är det så att jag helt enkelt inte har rätta knycket?

Rågbaguette 4 st
15 g jäst
3 dl kallt vatten
1 sats poolish (se inlägg från igår)
1 msk socker
1 msk salt
1 dl surdeg av råg
1 dl solroskärnor
1 dl rågkross
1 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör om så jästen löser sig.

Tillsätt övriga ingredienser och avsluta med vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter (degen är lite kladdig men det är helt i sin ordning). Jäs under bakduk i ca 1.5 timme.

Sätt ugnen på 240 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Häll ut degen på ett yta med grovt rågmjöl och knåda degen lite. Dela degen i 4 delar och tryck ut degen till en rektanger. Rulla ihop degen längs långsidan och rulla ändarna så de blir lite spetsiga. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på plåten. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.

Pensla baguetten med vatten och strö över solroskärnor. Gör några sitt diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen. När baguetten fått lite färg sänk värmen till 200 grader. Grädda baguetten i 30 min totalt. Låt svalna på galler utan bakduk.

Åhhh vad jag njuter, äter just nu en bit baguette med ost. Surdegen har gjort baguetten så där seg och god! Detta kommer jag att baka igen, men då ska jag byta ut saltet mot flingsalt eller strö flingsalt ovanpå tillsammans med solrosfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar