fredag 16 juli 2010

Italienskt bröd

Till frukost i morgon blir det fucaccia. Det doftar härligt här hemma och jag väntar ivrigt på att brödet ska blir klart. Brödet är väldigt enkelt att baka och ni kan även toppa fucaccian med tex rödlök, oliver, rosmarin, fetaost, soltorkadetomater, parmesan eller körsbärstomater. För min del blev det endast flingsalt. Brödet är perfekt till en buffé eller som en present när ni är bjudna på middag!

Focaccia 2 bröd
25 g jäst
0.5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
3 dl ljummet vatten
7-8 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Rör ner vetemjöl lite i tagen och arbeta degen i maskin eller förhand i ca 5 minuter.
Jäs degen i bunken och täckt med en bakduk till dubbel storlek ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader (250g i ugn utan varmluft).
Häll olivolja på en plåt och strö på lite flingsalt.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 delar. Knåda lätt och forma till 2 runda bollar. Platta ut dem till de är runda och ca 1-1.5 cm tjocka. Lägg över dem på plåten och låt jäsa i ca 30 min.
Sätt fingertopparna i degen så att det blir massa hål och ringla över rikligt med olivolja. Strö över flingsalt och eventuellt någon annan topping.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar