onsdag 30 juni 2010

Sega kakor med vitchoklad & chili

Har bakat en sats med kakor att ha i frysen som går fort att tina upp när det kommer oväntat besök.

Kakorna är härligt sega i konsistensen och smakar ljuvligt. Förbered er på att de kommer ha en rykande åtgång. Orginal receptet är hämtat ur 'Njut en liten smula' av Therese Wikström men pga att jag inte hade ingefära hemma fick jag vara lite kreativ och hitta på något annat och hjälp va gott det blev dessa kommer jag garanterat att göra om igen.

Sega kakor med vitchoklad & chili ca 50-60 kakor
125 g smör
1.25 dl grädde
3 dl socker
1.25 dl sirap
7.5 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
100 g riven vitchoklad
1.5 tsk santa maria's cacao & chili krydda (samma som jag har i min chilikladdkaka)

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och vispa grädden. Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, cacao & chilikrydda och socker. Rör ner sirap, smör och grädde. Knåda ihop till en kakdeg. Riv över vitchoklad och knåda in detta i degen.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rulla degen till bollar stora som enkronor i diameter. Placera bollarna på en plåt ca 16 st per plåt är lagom då de smälter ut under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills kakorna fått fin färg och börjar spricka i kanterna. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten då de kommer ut ur ugnen, annars blir de för hårda då de kallnat. Pga bikarbonat i degen så sväller kakorna i ugnen men de sjunker ihop när de kallnar.

Om du vill göra som i orginal receptet Ingefärskakor tillsätt då 1 msk ingefära och rivet skal och saft av 1/2 citron istället för vitchoklad och chilikrydda.

Tror även att det skulle vara underbart gott att riva i vitchoklad och hackade tranbär i degen! eller vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar