I morse fick jag njuta av detta underbart bröd till frukost, kunde inte låta bli att göra en ny sats igår kväll, dock var det något som var smakade annorlunda och ja jag hade glömt saltet...men det var mumsigt gott ändå.
Surdegsbröd med äpple & nötter 2 stora eller 4 små bröd
30g jäst
6 dl ljummet vatten
3 msk honung
2.5 msk salt
0.75 dl surdeg av råg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
5-6 dl vetemjöl special
50 g valnötter
1 äpple
0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl solroskärnor
Smula jästen i en bunkte och häll i vattnet, rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt salt, honung och surdeg.
Tillsätt grovt rågmjöl, rågsikt och vetemjöl och rör runt. Knåda degen i maskin på medelhastighet i ca 10 min tills degen känns elastisk (degen är kladdig men det ska den vara).
Skala och kärna ur äpplet och skär det i små bitar. Hacka valnötter. Tillsätt äpplebitar, valnötter, solroskärnor och pumpakärnor. Arbeta in detta i degen. Strö över lite vetemjöl och lägg över en bakduk. Jäs till dubbel storlek i ca 1-1.5 timme.
Mjöla lite på en bakyta och knåda degen lätt, jag använder en degskrapa då degen är lite kladdig och fastnar lätt i bakbordet. Baka ut till 2 st runda bröd. Låt vila i ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Platta ut degen som om du ska göra en pizza. Vik ihop degen till en limpa. Snurra ändarna så att de blir spetsiga och lägg brödet med skarven nedåt på en väl mjölad yta.
Jäs degen under bakduk till dubbelstorlek ca 1-1.5 timme.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vänd brödet och lyft över till plåten. Snitta brödet med en vass kniv.
Sätt in brödet i mitten av ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (brödet får då en härlig skorpa). Sänk värmen till 220 grader (varmluft) och grädda i ca 35 minuter (om du gör 4 små bröd grädda då i ca 30 min)
Nedan följer utbakningen i bilder.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar