lördag 19 mars 2011

No Knead Bread

Här är resultatet av brödbaket här om kvällen. Ljuvligt gott bröd. Passar perfekt till en god ostbricka, rödvin, sallad, soppa, eller att göra bruschetta av. Det var lite spännande att se hur brödet bakades i grytan. Brödet blir härligt segt, testa och se vad ni tycker. Brödet heter lite roligt No Knead Bread, om ni vill se filmer hur brödet bakas går det bra att googla på no knead bread.

Följ receptet i inlägget här om dagen och när degen har vilat i ca 12 timmar så häller du ut degen på ett mjölat bakbord. Degen är väldigt lös men otroligt smidig att arbeta med. Jag mjölade lite lätt på degen och händerna sedan vek jag degen ett par gånger, om det känns kladdigt kan du använda en degskrapa och vika runt degen med.

Lägg sedan över degen på en mjölad (den släpper lättare då) kökshandduk med den vikta kanten ner. Vik ihop kökshandduken och låt degen jästa i ca 2 timmar. Efter ca 1.5 timma ställer du in grytan med locket på i ugnen och sätter temperaturen på 230 grader. Var noga med att använda en gryta och lock som tål hög temperatur.

När degen har jäst i 2 timmar tar du ut grytan och lägger över degen men med den vikta utan uppåt. Brödet får då ett fint mönster när den gräddas. Om degen hamnar lite snett kan du skaka lite på grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta sedan bort locket och grädda i yttligare 15-25 min eller tills degen får en fin och gyllene yta.

Ta ut grytan och stjälp upp bödet på ett ugnsgaller. Låt brödet svalna. Om du lägger brödet i en plastpåste kan det hända att brödets yta blir lite mjukt. Ifall du vill behålla den hårda ytan förvara brödet i en kökshandduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar