Jordärtskocksoppa
10-13 st jordärtskockor
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2-3 dl vitt vin
0.5-1 dl fiskfond
2-3 dl grädde
3 dl vatten
mjölk
citron
vitpeppar
salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala jordärtskockorna och skär dem i små bitar. Lägg dem efterhand i kallt vatten med pressad citron i.
Rosta vitlöken med skal i ugnen i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs löken och jordärtskockorna i smör i en gryta. Tillsätt vittvin, fond, vatten och grädde och koka upp.
Ta ur vitlöken ur skalet och lägg ner i soppan, koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 10-15 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med pressad citron, vitpeppar och ev lite salt. Späd soppan med mjölk till en önskad konsistens.
Antingen serverar man soppan som den är eller så silar man den genom en finmaskig sil för att få en lenare soppa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar