
Lingonlimpa 2 st
4dl varmt vatten (40-50 grader)
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
0.5 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk flingsalt
2 dl russin
1 dl linfrön
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special
ev. kummin och fänkålsfrön
Blanda vatten, lingonsylt, olivolja, salt, sirap, ättika, russin och linfrön i en bunke.
Gillar du smaken av kummin eller fänkålsfrön kan du stöta dessa i en mortel och tillsätta i vätskan, ta då 1 msk kummin och 1 msk fänkålsfrön. Jag utesluter detta då jag tycker om neutrala smaker på frukostbröd.
Blanda torrjäst, rågsikt, grahamsmjöl och vetemjöl och blanda ner i vätskan. Degen ska vara lite kladdig.
Jäst under bakduk i ca 1 timme, eller till dubbel storlek.
Baka ut på ett mjölat bakbord och forma till 2 limpor. Smörj 2 brödformar och lägg limporna i dem.
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt limporna jäsa under bakduk i ca 1.5 timme. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar