måndag 23 augusti 2010

På jäsning...

Till frukost i morgon bitti blir det denna grova och saftiga lingonlimpa. Förstår inte varför jag ska envisas med att baka på vardagskvällarna, klockan hinner bli så mycket innan jag får gå och lägga mig. Först ska det bakas, jäsa, knådas, jäsa och så tillslut gräddas och då har klockan helt plötsligt blivit vääääldigt mycket. Tur att limporna blir så goda och att jag vaknar med ett leende då jag vet att jag får nybakat bröd till frukost!

Lingonlimpa 2 st
4dl varmt vatten (40-50 grader)
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
0.5 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk flingsalt
2 dl russin
1 dl linfrön
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special
ev. kummin och fänkålsfrön

Blanda vatten, lingonsylt, olivolja, salt, sirap, ättika, russin och linfrön i en bunke.

Gillar du smaken av kummin eller fänkålsfrön kan du stöta dessa i en mortel och tillsätta i vätskan, ta då 1 msk kummin och 1 msk fänkålsfrön. Jag utesluter detta då jag tycker om neutrala smaker på frukostbröd.

Blanda torrjäst, rågsikt, grahamsmjöl och vetemjöl och blanda ner i vätskan. Degen ska vara lite kladdig.

Jäst under bakduk i ca 1 timme, eller till dubbel storlek.

Baka ut på ett mjölat bakbord och forma till 2 limpor. Smörj 2 brödformar och lägg limporna i dem.

Sätt ugnen på 175 grader.

Låt limporna jäsa under bakduk i ca 1.5 timme. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar