lördag 21 augusti 2010

Blåbärspaj

I morgon ska jag testa att göra denna blåbärspaj, tycker det verkar spännande med balsamvinäger i. Tror dock inte att jag orkar bege mig ut i skogen och brottas med alla otäcka myggor, de älskar nämligen mig. Det får nog blir fysta blåbär från ica.

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ägg
0.5 msk kallt vatten

Fyllning
250 g blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2.5 msk potatismjöl

Topping
75 g smör
2.5 dl havregryn
1.5 dl strösocker

Starta med mördegen. Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med mjöl och florsocker. Blanda ner ägg och vatten tills degen blir smidig. Knåda inte utan blanda ihop degen försiktigt. Linda in i plastfolie och ställ in i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga med en gaffel. Klä in kanten med aluminiumfolie, detta hindrar pajen från att sjunka ihop. Förgrädda i 10 minuter.

Blanda blåbär, blåbärssylt och balsamvinäger. Blanda ner potatismjölet. Fyll pajskalet med fyllningen.

Smält smöret till toppingen och blanda ner havregryn och socker. Låt svälla i 2 minuter. Strö detta över blåbärsblandningen.

Grädda pajen i ca 25 minuter.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar