I morgon ska jag testa att göra denna blåbärspaj, tycker det verkar spännande med balsamvinäger i. Tror dock inte att jag orkar bege mig ut i skogen och brottas med alla otäcka myggor, de älskar nämligen mig. Det får nog blir fysta blåbär från ica.
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ägg
0.5 msk kallt vatten
Fyllning
250 g blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2.5 msk potatismjöl
Topping
75 g smör
2.5 dl havregryn
1.5 dl strösocker
Starta med mördegen. Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med mjöl och florsocker. Blanda ner ägg och vatten tills degen blir smidig. Knåda inte utan blanda ihop degen försiktigt. Linda in i plastfolie och ställ in i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga med en gaffel. Klä in kanten med aluminiumfolie, detta hindrar pajen från att sjunka ihop. Förgrädda i 10 minuter.
Blanda blåbär, blåbärssylt och balsamvinäger. Blanda ner potatismjölet. Fyll pajskalet med fyllningen.
Smält smöret till toppingen och blanda ner havregryn och socker. Låt svälla i 2 minuter. Strö detta över blåbärsblandningen.
Grädda pajen i ca 25 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
lördag 21 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar