söndag 16 maj 2010

Surdeg

Har precis gjort klart en sats surdeg av vete. Tänkte baka Manhattan Sourdough till helgen.

En surdegsgrund är enkel att göra då den endast består av mjöl och vatten. Man håller surdegsgrunden i liv genom att matar den då och då med lite mer mjöl och vatten. Surdegen gör så att degen jäser bättre.

En sats surdeg av vete

Dag 1
2 dl ljummet vatten
2.5 dl vetemjöl
1 msk flytande honung (påskyndar jäsningen)
Vispa samman ingredienserna och täck med plastfolie. Låt surdegen stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 3
1 dl ljummet vatten
1.5 dl vetemjöl
Vispa samman ingredienserna och blanda tillsammans med surdegen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

Dag 4
1 dl ljummet vatten
1.5 dl vetemjöl
Vispa samman ingredienserna och blanda tillsammans med surdegen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

Tänk på att surdegen jäser rejält så ha en tillräckligt stor burk. Surdegen behöver syre så använd plastfolie inte ett åtskruvat lock.

Jag återkommer med rapport hur jäsningen och matningen utvecklar sig.

2 kommentarer:

  1. Ska sätta min direkt jag kommer hem - det här är bakning med kärlek på hög nivå! Vad blir receptet när det är klart? Bröd eller godisbröd? Lycka till oss alla!///S

    SvaraRadera
  2. Halloj, du kanske borde utbyta erfarenheter om surdegsbakning med min Mats, han gör kanongoda matbröd. Oftast på en surdegsgrund baserad på råg. NYTTIGT och mumsigt! Kul blogg vännen! kram Kajsa

    SvaraRadera