
Surdegsgruden var perfekt, vilken fart degen fick.
Manhattan Sourdough
20g jäst
7 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt (jag använde flingsalt)
3 dl surdeg
15 dl vetemjöl special (jag använde 16-17 dl)
Smula ner jästen i en bunke och häll i vatten. Tillsätt salt och surdeg. Tillsätt sedan vetemjöl lite i taget och kör degen på medelhastighet i maskin ca 15 min. Degen blir ganska kladdig men samtidigt mjuk och elastisk.
Min egen lilla bagare var så duktig och hällde i alla ingredienser och körde maskinen.

Strö över vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 2 timmar. Kolla till degen lite då och då för min deg fick sådan fart att den jäste över bunken efter 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i två delar och gör försiktigt två limpor av degen. Försök att låta bli att knåda degen för mycket och lägg sedan degen i brödformar och strö över lite mjöl. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.

Liten uppdatering: åt brödet till frukost i morse och ummmm va gott det var, så där segt och härligt, precis som jag vill ha det. Brödet fick även topp betyg av sonen.
Så står den då i ugnen, det måste vara något krut i jäsningen för det bara väller 0ch väller. Imorgon bjuder jag grannen på frukostbröd efter Oset-promenaden. Tack Åsa för inspirationen!/Sophie
SvaraRaderaÅh va kul att du testade att baka tillsammans med dig. Hoppas att ni njöt av både bröd och morgon promenaden. Trevlig helg! //åsa
SvaraRadera