Brödet är väldigt hållbart med perfekt tuggmotstånd. Förvara brödet i en plastpåse. Brödet smakar bäst dag 1 och 2 efter bakning!
Åsas danska 2 limpor
Steg 1
400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g rågkross
60 g grovt rågmjöl
125 solroskärnor
75 g linfrön
20 g havssalt
Blanda alla ingredienser i en bunke och täck med plastfolie, låt stå i rumstemperatur i ca 6 timmar. Jag blandade i ordning detta innan jobbet på morgonen och så bakade jag på brödet på kvällen.
Steg 2
blandningen från steg 1
200 g vatten
50 g jäst
300 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
125 g rågsikt
150 g brödsirap
Blanda samman alla ingredienser och arbeta degen i en hushållsmaskin i ca 10 minuter. Låt degen vila i bunken i ca 30 minuter.
Arbeta degen i 1 minut och låt vila yttligare 30 minuter.
Smörj 2 formar med smör. Dela degen i 2 delar och lägg dem i formarna. Jäs under bakduk i 1-1.5 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Ställ in formarna med brödet på ett galler (lite under mitten) och häll genast en kopp kallt vatten på den varma plåten. Stäng ugnsluckan och sänk värmen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 30 minuter.
Total gräddningstid för brödet är ca 1 timme. Ta ut brödet ur formarna och låt dem svalna på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar