torsdag 3 februari 2011

Grekisk pyttipanna

Lagade hemmagjord pyttipanna med lammstek och en vitlökssås till. Känner verkligen skillnad på hemlagad och Felix krögarpytt (den äts flitigt här hemma från och till) så från och med nu är det den hemmalagade som serveras här hemma. Det är ju enkelt att byta ut lammet mot kyckling, lax, fläskfilé, korv eller göra den helt vegetarisk med lite fler rotfrukter/grönsaker.

Grekisk pyttipanna 4 portioner
5 potatisar
2 morötter
200 g rotselleri
rosmarin
olivolja
2 vitlöksklyftor
600 g lammstek
1 grön paprika
1 gul lök
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och tärna potatis, morötter och rotsellerin i små tärningar. Lägg dessa på en ugnsplåt. Strö över 0.5 msk rosmarin, 0.75 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 2 msk olivolja. Blanda runt. Ställ in på den över delen i ugnen och stek i ca 30 minuter, rör om efter halva tiden. Skär paprikan i bitar och lägg på plåten när 10 minuter återstår.
Putsa och skär lammsteken i 2 cm stora tärningar. Lägg detta i en bunke tillsammans med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk rosmarin, 2 krm salt, 1 krm svartpeppar och 1 msk olivolja. Rör om så att det blandas väl.
Hacka den gula löken och stek löken tillsammans med lammköttet i en stekpanna på medelhög värme i ca 5-8 minuter.
Blanda lammköttet med de ugnsstekta rotfrukterna och servera med vitlökssåsen.

Vitlökssås
2.5 dl turkisk yoghurt
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpepar

Blanda alla ingredienser i en bunke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar