lördag 9 oktober 2010

Mustig höstgryta

Här kommer ett recept på en otroligt god höstgryta! Rätten går snabbt att förbereda men kräver lång tid på spisen...resultatet blir hiskeligt gott!

Mustig höstgryta 4 portioner
1 kg högrev
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk cacao & chili (santa maria krydda)
0.5 msk spiskummin
3 dl vatten
1.5 msk oxfond
2 brk hela körsbärstomater (märket mutti är suveränt god)
2 msk färskpressad limejuice
0.5 röd chilifrukt
1 pkt bacon
2 msk maizena + vatten
1 förp stora vita bönor
0.5 msk socker
salt och peppar
1 kruka färsk persilja

Putsa köttet och tärna det i 3cm tjocka bitar. Finhacka lök, vitlök och röd chilifrukt. Strö över 1 tsk salt över köttet och bryn det i olja tills det fått färg. Lägg över i en stor gryta.
Stek lök, vitlök och chili i ett par minuter och tillsätt sedan spiskummin och cacao & chili kryddan och stek i några minuter till.
Lägg över lök och kryddblandningen i grytan. Stek ur pannan med lite vatten och häll över i grytan.
Tillsätt fond, vatten, tomater, limejuice. Låt sjuda under lock i 2.5 timme. Köttet blir riktigt mört av den långa koktiden.
Strimla bacon och stek den knaprig och låt den rinna av på en bit hushållspapper. Tillsätt detta i grytan mot slutet av koktiden. Rör ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan.
Häll av och skölj bönorna. Blanda ner i grytan. Smaksätt med socker, salt och peppar. Hacka persilja strö över.

Servera med ris eller så väljer du att servera den med majschips, ost, gräddfil, tomater och saltgurka.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar