söndag 24 oktober 2010

Baka lördag...skär söndag!



Underbart god kaloribomb! Hittade denna bortglömda goding i min receptbok och äntligen hade jag alla ingredienser hemma så Max och jag satte igång med bak tidigt i lördagsmorse! Jag dubblade satsen för att få tillräckligt med smet till en stor långpanna.

Baka onsdag - Skär torsdag (det är vad kakan egentligen heter)

Till en enkel sats behövs följande:

200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörkchoklad
100 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör ner detta i kastrullen.
Klä en långpanna (35x20 för en enkel sats) med bakplåtspapper och häll ut smeten. Grädda i mitten i ca 15-20 minuter.
Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper och dra försiktigt bort bakplåtspappret på kakan.

Glasyren
Blanda grädde, socker, sirap och hackad choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknat, ca 10-15 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner kallt smör. Bred glasyren över kakan och strö över kokos eller flagad mandel.
Låt kakan kallna i kylen och skör den sedan i små rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar