onsdag 20 april 2011

Kycklingsallad med päron, ruccola och quinoa

Den här veckan är det middagsfrid igen, skönt! Igår åt vi en enkel och god kycklingsallad. Kycklingen passar även utmärkt att servera med potatisklyftor i ugnen eller ris.

Kyckling 4 portioner
500 g kycklingfilé
2 msk vatten
2 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 msk olja
0.5 msk honung
0.5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär varje kycklingfilé 3 gånger på längden. Rör samman övriga ingredienser i en bunke och lägg i kycklingen. Lägg ut kycklingen i en ugnsform och häll över blandningen. Stek i ugnen i ca 25 minuter.

Sallad 4 portioner
150 g vit quinoa
1 brk svarta bönor
1 ask ruccola eller annan sallad
1 päron
1 rödlök
2 tomater
1 ask sockerärtor

Koka quinoa enligt anvisningen på paketet.
Skölj svarta bönorna och ruccolan. Kärna ur och skär päronet i bitar. Skär och skiva rödlöken i tunna skivor. Skär tomaten i klyftor. Skär sockerärtorna i strimmlor. Blanda samman den kokta quinoan , bönorna, ruccolan, päronet, rödlöken, tomaterna och sockerärtorna i en skål. Häll den varma kycklingmarinaden över salladen och servera med kycklingen.

måndag 18 april 2011

Vin + Dessert

Läste Fredrik Schelins blog "Njutbart" på alltommat.se och blev inspirerad att testa en kombination av dessert + vin som han serverat på en mat och vin provning. Enligt honom själv hade det gått ett sus genom lokalen och alla var lyriska över smakupplevelsen. Så nu har jag gjort min första beställning ur systembolagets beställningssortiment och det blev #7218802 Saracco Moscato d'Asti, 2010. Till detta ska det serveras en vanilj och äppel pannacotta.

Vanilj och äppel pannacotta
3 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
3 msk strösocker
1 st gelatinblad
1 msk äppelmos

Häll vatten i en skål och lägg i gelatinbladet och låt det stå och bli mjukt.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt sjuda i 2 minuter.
Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt äppelmoset.
Ta upp gelatinbladet och rör ner det i blandningen så att det löser sig (det får inte koka när du lägger i gelatinbladet för då skär det sig).
Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas/skålar och ställ in i kylen minst 2 timmar så att pannacottan stelnar.

söndag 17 april 2011

Här om dagen var det önskemål om fisk till middag. Jag blir alltid nervös när jag ska laga fisk för jag är inte speciellt bra på det. Självklart hade jag totalt glömt att spana in något recept innan jag for iväg till affären för att handla så jag fick freestyla ihop ett recept som faktiskt blev väldigt lyckat.

Fisk i ugnen 4 portioner
400 g fiskfilé (hoki eller torsk)
2 brk cream fraiche
1 citron
1 dl riven parmesan
1 liten brk kräftstjärtar (eller skalade räkor)
1 kruka med dill
salt och citronpeppar

Skala och koka potatis.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en ugnsform med lite smör. Lägg i fiskfileérna och krydda med salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Skölj och riv skalet från citronen. Hacka dillen. Häll av lagen från kräftstjärtarna. Riv parmesanen. Blanda samman cream fraiche, dill, citron och parmesan och smaka av med lite salt och peppar.
Ta ut fisken och häll över blandningen, ställ in i ugnen i ca 15 minuter till. Ta ut fisken och strö över kräftstjärtarna.

Servera med pressad potatis eller potatismos och en grönsallad.

onsdag 13 april 2011

Hambugare

Onödig pryl??? Ja troligtvis men burgarna blir perfekta!

Nu ska jag dela med mig det perfekta receptet på hambugare som ni måste testa på grillen i sommar...så enkla och så jäkla goda! Ingredienserna är chockerande få och receptmakaren är Per Morberg. Själv lagade jag dessa på spisen men så fort vädret tillåter kommer det bli mycket BBQ utomhus. Självklart glömde jag att köpa hamburgebröd så det fick bli toastbröd istället men men det funkar lika bra.

Hamburgare 4 st
500 g nötfärs
2 msk worcestershiresås
salt
peppar
santa maria BBQ grillolja allround

Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen och arbeta ihop till en smidig färs. Forma till burgare, pressa hårt så att de håller ordentligt samman. Pensla dem med lite grillolja och grilla 3-4 min per sida. (I Per's recept penslar han dem med olivolja men jag gillar grillolja så det väljer jag istället).
Jag har lagt till ett nytt reaktionsfält där ni gärna får klicka i om ni tänkt testa receptet, eller har testat det och om ni tyckte att det var gott. Dela gärna med er till mig så blir jag glad.

tisdag 12 april 2011

Synda bör man...

Var så otroligt sugen på smörgåstårta här om dagen... suget resulterade i ett stopp vid smörgåsbutiken. Varför ska man alltid trycka i sig en bit till fast man redan är mer än mätt? :-)

Maggans tacopaj

Maggan är en pärla på att göra matiga pajer! Här kommer en ny variant på taco paj, så enkel att göra och smakar så otroligt gott.

Tacopaj

Pajskal
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl (ev behövs mer mjöl)
2 msk kallt vatten
Tärna smöret och lägg det i en bunke, tillsätt vetemjöl och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila insvept i plastfolie i kylen i ca 30 minuter (har du bråttom kan du hoppa över detta). Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ungsfast form. Tryck ut degen i formen och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Under tiden pajskalet är i ugnen gör du i ordning fyllningen.


Fylling
400-500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 brk tacosås
1 brk cream fraiche
1 påse riven ost

Stek färsen och tillsätt tacokrydda, tacosås, cream fraiche och riven ost. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och dekorera med tomatskivor och lökringar. Ställ in i ugnen och grädda i 10-15 minuter.

Servera en god sallad till.

Kräftrisotto med lime

Fantastiskt god risotto med härlig limesmak. Jag älskar lime! Denna risotto kommer vi att göra igen! Kanske smakade risotton extra gott för det var Johan stod för matlagningen och jag fick slappa?

Käftrisotto med lime 4 portioner
6 dl vatten
1 msk grönsaksbuljonpulver (eller 1 tärning)
1/3 purjolök
1 fänkål
1 lime (skal + saft)
2 msk smör
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
200 g risottoris
250 g matlagninsvin
100 g parmesan
1 tsk rosmarin
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 brk kräftstjärtar
500 g broccoli
100 g körsbärstomater

Koka upp vattnet och tillsätt buljongen. Skölj och finstrimla den gröna delen på purjolöken. Strimla fänkålen tunt. Skölj och finriv limen och lägg på ett fat.
Hetta upp 1 msk smör och 1 msk olivolja i en kastrull och stek pujon, fänkålen och pressade vitlöksklyftor på medelvärme i ca 4 minuter. Tillsätt risottoriset och rör om. Häll i matlagningsvin och saften av limen. Lät vätskan koka in.

Späd riset med lite buljong, ca 1 dl i taget, fortsätt så här tills all buljong kokat in (ca 20-30 min).

Under tiden riset kokar river du parmesanen. Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär broccolin i buketter och bitar. Koka upp vatten med lite salt och lägg i broccolin och koka i 5 minuter. Blanda broccolin med körsbärstomater i en skål.

När risotton är klar blandar du ner limeskal, parmesan, kräftorna, 1 msk smör, 1 tsk rosmarin, 0.5 tsk salt och 1 krm svartpeppar och serverar risotton med broccolin och tomaterna.


Lycka till, lovar att du inte blir besviken om du som jag älskar lime!

lördag 9 april 2011

Pasta på sicilianskt vis

Jag skulle nog kalla detta för pesto men det kanske är så här peston görs i sicilien, jag har aldrig varit där men skulle väldigt gärna åka dit och äta massa god pasta. Peston smakar väldigt mycket vitlök så det är nog bäst att stanna hemma efter att ha njutit av denna enkla middag.

Pasta på sicilianskt vis 4 portioner
Pesto
1 kruka basilika
60 g hackad sötmandel
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0.5 röd chili
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm svartpeppar

Mixa samtliga ingredienser till en grynig massa.


Koka spagetti. Grovriv 100 g parmesan och halvera 1 ask körsbärstomater.
När spagettin är klar häll av vattnet och blanda spagettin med pesto (låt pastan vara ganska blöt för då blandar sig enklare peston). Rör ner körsbärtomater och parmesan.
Servera med en grönsallad eller morotsstavar.

Thaigryta

Helt ok thaigryta men det skulle ha kunnat vara mer smak, nästa gång ska jag har i en hel chili istället för en halv. Vi åt nudlar till men ris passar nog bättre.

Thaigryta 4 portioner
2/3 purjolök
2 morötter
1 chili
1 röd paprika
3 msk fisksås
2 tsk ingefära
500 g blandfärs
1 brk kokosmjölk
100g chashewnötter 1 lime
1 påse babyspenat
1 msk olja


Skölj och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i 0.5 cm breda slantar. Kärna ur och finhacka chilin. Skär paprikan i bitar.
Hetta upp olja i en gryta och bryn blandfärsen i 5 minuter. Tillsätt ingefära, purjo, chili, morötterna, paprikan, fisksås och kokosmjölk. Låt sjuda i 5 minuter.
Grovhacka cashewnötter och skär limen i klyftor. Skölj spenaten och rör ner den i grytan.
Servera thaigrytan med cashewnötter, ris och limeklyftor.

torsdag 7 april 2011

Fiberrika rågbullar

I tisdags morse bakade vi frukostbullar som vi var och överraskade moster Maggan med. Som vanligt när jag får för mig att baka så påbörjar jag alltid bakningen innan jag checkar av att jag verkligen har alla ingredienser hemma, jag tror liksom att det räcker med att köpa ett paket jäst sedan så har jag resten hemma...att jag aldrig lär mig! Men denna gång blev det ett lyckat skafferirensningsrecept.

Fiberrika rågbullar 16 bullar
1 dl rågkross
1.5 dl kruskakli
1.5 dl havrekli
1.5 tsk salt
25 g smör
5 dl kokande vatten
1 pkt jäst (50g)
225 g grovt rågmjöl
225 g vetemjöl special

Koka upp vattnet. Häll rågkross, kruskakli, havrekli i en degskål. Tillsätt salt och smör. Häll över kokande vatten och rör om. Låt svalna till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen och rör om till den löser sig. Tillsätt mjöl (spara 0.5 dl till utbakningen) och arbeta degen kraftigt i maskin i ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jästa till dubbel storlek, ca 30 minuter under bakduk.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig och rulla den till en längd. Dela degen i 16 delar och forma till bullar. Lägg bullarna på en smord eller bakplåtspapperklädd plåt. Låt jästa i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

tisdag 5 april 2011

Middagsfrid

Ja då kör vi en vecka till med 3dagars kassen från middagsfrid. Jag är fortfarande lika nöjd. Spännande varje gång leveransen kommer till dörren och jag får kolla vad som finns nerpackat i kassen. Denna gång var det smaker inspirerade från italien och thailand.

Snabb thaigryta
Pasta på sicilianskt vis
Kräftrisotto

måndag 4 april 2011

Mezze Maniche med 3 sorters ost

På pasta paketet som jag köpte här om dagen fanns det ett recept på en pastarätt med 3 sorters ost och valnötter. Detta ska jag testa någon dag.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Värm mascarponeosten försiktigt utan att den kokar. Smaka av med vinäger, alt och svartpeppar. Blanda mascarponeosten med den nykokta pastan och fördela på tallrikar. Strö över riven parmesanost, smulad gorgonzola och hackade valnötter. Toppa med ruccola, lite olivolja och svartpeppar.

söndag 3 april 2011

Tjohoooo

Så här kul har vi kl 03.00 på natten! Härligt! Snacka om att vända på dygnen. Jäkla feber!

lördag 2 april 2011

Pastasås med skinka, sugarsnaps & soltorkadetomater



Pastasås är en av mina favvorätter, så enkelt och så gott. Det känns som att det går att göra smakvariationer i all oändlighet. Tricket är cream fraiche, vet inte hur jag skulle klara mig utan denna lilla underbara burk! Till pastasåsen testade vi en pasta från Zeta och den kommer vi att köpa igen, älskar när pastasåsen snirklar sig in i hålet i pastan, mums!

Pastasås med skinka, sugarsnaps & soltorkadetomater 4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
120 g läckörökt skinka (vanlig påläggsskinka)
1 fpk babyspenat
1 orange paprika
1 tråg sugarsnaps
6-8 soltorkadetomater
2 brk saffran och tomat cream fraiche
salt
svartpeppar
timjan

Hacka lök och vitlök och stek gyllene i en stekpanna. Strimmla skinkan, soltorkadetomater och sugarsnaps. Skär paprikan i bitar. Skölj ev spenaten. Tillsätt ingredienserna i stekpannan och rör ner cream fraiche. Låt puttra under tiden som pastan kokar. Smaka av med salt, peppar och timjan.

Baklängesmiddag...

Idag var vi (läs jag och lillkillen) uppe före tuppen och det är alltid så underbart härligt....:-( ...not! Max somnade redan innan kl 18 igår kväll och har haft feber hela natten men kry som en liten lärka kvittrade han i morse, - mamma jag vill gå ner och bygga lego! Mitt i allt legobyggande tog jag mig en välbehövlig pause och fick i mig lite frukost bla en uppiggande smoothie med jordgubbar, hallon, banan, kiwi, apelsinjuice, vaniljyoghurt, och läste artikeln om Sofi Fahrman i Elle mat och vin. Hon rekommenderade "baklängesmiddagen" dvs börja med kaffe och efterrätt, gå vidare till huvudrätten och avsluta med förrätt och fördrink...kanske skulle vara något att chocka gästerna med, me like. Varför inte skicka ut några inbjudningar till vänner och välkomna dem hem på "baklängesmiddag", det lär nog förvirra dem och ge dem något att tänka på och fråga nyfiket vad man egentligen menar.