Käftrisotto med lime 4 portioner
6 dl vatten
1 msk grönsaksbuljonpulver (eller 1 tärning)
1/3 purjolök
1 fänkål
1 lime (skal + saft)
2 msk smör
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
200 g risottoris
250 g matlagninsvin
100 g parmesan
1 tsk rosmarin
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 brk kräftstjärtar
500 g broccoli
100 g körsbärstomater
Koka upp vattnet och tillsätt buljongen. Skölj och finstrimla den gröna delen på purjolöken. Strimla fänkålen tunt. Skölj och finriv limen och lägg på ett fat.
Hetta upp 1 msk smör och 1 msk olivolja i en kastrull och stek pujon, fänkålen och pressade vitlöksklyftor på medelvärme i ca 4 minuter. Tillsätt risottoriset och rör om. Häll i matlagningsvin och saften av limen. Lät vätskan koka in.
Späd riset med lite buljong, ca 1 dl i taget, fortsätt så här tills all buljong kokat in (ca 20-30 min).
Under tiden riset kokar river du parmesanen. Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär broccolin i buketter och bitar. Koka upp vatten med lite salt och lägg i broccolin och koka i 5 minuter. Blanda broccolin med körsbärstomater i en skål.
När risotton är klar blandar du ner limeskal, parmesan, kräftorna, 1 msk smör, 1 tsk rosmarin, 0.5 tsk salt och 1 krm svartpeppar och serverar risotton med broccolin och tomaterna.
Lycka till, lovar att du inte blir besviken om du som jag älskar lime!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar