tisdag 12 april 2011

Kräftrisotto med lime

Fantastiskt god risotto med härlig limesmak. Jag älskar lime! Denna risotto kommer vi att göra igen! Kanske smakade risotton extra gott för det var Johan stod för matlagningen och jag fick slappa?

Käftrisotto med lime 4 portioner
6 dl vatten
1 msk grönsaksbuljonpulver (eller 1 tärning)
1/3 purjolök
1 fänkål
1 lime (skal + saft)
2 msk smör
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
200 g risottoris
250 g matlagninsvin
100 g parmesan
1 tsk rosmarin
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 brk kräftstjärtar
500 g broccoli
100 g körsbärstomater

Koka upp vattnet och tillsätt buljongen. Skölj och finstrimla den gröna delen på purjolöken. Strimla fänkålen tunt. Skölj och finriv limen och lägg på ett fat.
Hetta upp 1 msk smör och 1 msk olivolja i en kastrull och stek pujon, fänkålen och pressade vitlöksklyftor på medelvärme i ca 4 minuter. Tillsätt risottoriset och rör om. Häll i matlagningsvin och saften av limen. Lät vätskan koka in.

Späd riset med lite buljong, ca 1 dl i taget, fortsätt så här tills all buljong kokat in (ca 20-30 min).

Under tiden riset kokar river du parmesanen. Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär broccolin i buketter och bitar. Koka upp vatten med lite salt och lägg i broccolin och koka i 5 minuter. Blanda broccolin med körsbärstomater i en skål.

När risotton är klar blandar du ner limeskal, parmesan, kräftorna, 1 msk smör, 1 tsk rosmarin, 0.5 tsk salt och 1 krm svartpeppar och serverar risotton med broccolin och tomaterna.


Lycka till, lovar att du inte blir besviken om du som jag älskar lime!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar