måndag 13 september 2010

Sandwichbröd

Baknerverna var alldeles galna igår och jag kände att jag inte kunde vänta på att surdegen ska bli klar så jag bakade ett sandwich bröd. Oj va gott det blev, underbart gott att rosta, rekommenderar er verkligen att testa detta. Degen bakas i 2 steg, först en poolish och sedan själva brödet.

Sandwishbröd 1 bröd

Steg 1 Poolish
150 g vatten

3 g jäst
150 g vetemjöl special
15 g honung

Blanda samman alla ingredienser och täck bunken med plastfolie och låt stå i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. (Tänk på att poolishen jäser så använd en lite större bunke)

Steg 2
poolishen från steg 1
10 g jäst
0.5 st äggula
100 g vetemjöl special
25 g smör
5 g havssalt

Spara halva äggulan samt äggvitan för att pensla brödet innan det ska in i ugnen.

Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjöl i en hushållsmaskin. Arbeta degen i ca 10 minuter, tillsätt smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta i ca 2 minuter. Låt degen vila i 20 minuter.

Forma degen till en rund bulle utan att arbeta för mycket med degen. Låt degen vila i 10 minuter till.

Platta till degen försiktigt till en rund kaka. Vik degen kant i kant och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck till med handloven. Rulla ihop till en avlångt bröd. Lägg den i en smord brödform och låt jäsa i 2 timmar eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla brödet med ett uppvispat ägg och ställ in brödet i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda i ca 30 minuter eller tills brödet har en innetemp på 98 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar