
Sandwishbröd 1 bröd
Steg 1 Poolish
150 g vatten
3 g jäst
150 g vetemjöl special
15 g honung
Blanda samman alla ingredienser och täck bunken med plastfolie och låt stå i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. (Tänk på att poolishen jäser så använd en lite större bunke)
Steg 2
poolishen från steg 1
10 g jäst
0.5 st äggula
100 g vetemjöl special
25 g smör
5 g havssalt
Spara halva äggulan samt äggvitan för att pensla brödet innan det ska in i ugnen.
Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjöl i en hushållsmaskin. Arbeta degen i ca 10 minuter, tillsätt smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta i ca 2 minuter. Låt degen vila i 20 minuter.
Forma degen till en rund bulle utan att arbeta för mycket med degen. Låt degen vila i 10 minuter till.
Platta till degen försiktigt till en rund kaka. Vik degen kant i kant och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck till med handloven. Rulla ihop till en avlångt bröd. Lägg den i en smord brödform och låt jäsa i 2 timmar eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla brödet med ett uppvispat ägg och ställ in brödet i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda i ca 30 minuter eller tills brödet har en innetemp på 98 grader.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar