torsdag 22 september 2011

Bigarråpaj

Om ni har några bigarråer kvar i frysen sedan i somras kan jag verkligen rekommendera er att testa denna underbara körsbärspaj, receptet kommer från Leila Lindholms bok One more slice.

Pajdeg
150 g kylskåps kallt smör
4 dl vetemjöl
1.5 dl florsocker
1 ägg
0.5 msk kallt vatten

Tärna smöret och nyp ihop smöret, vetemjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt ägg och vatten och arbeta degen tills den går ihop, knåda den inte. Täck degen med plastfolie och lägg in den i kylen.

Bigarråpaj
1.5 liter bigarråer
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 citron, skal + saft
2 msk potatismjöl
1 ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur bigarråerna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker, rivet citronskal och fröna ur en urskrapad vaniljstång. Låt koka upp.
Rör ut potatismjölet i citronsaften och rör ner i kastrullen, vispa tills blandningen tjocknat.

Dela pajdegen i två delar (den ena ska vara lite större) och kavla ut den större delen på ett mjölat bakbord och klä en pajform med den utkavlade degen. Häll i bigarråkompotten. Kavla ut den andra degbiten och lägg som ett lock över fyllningen och tryck fast degen runt kanterna. Om du får lite deg över kan du använda den till att göra små dekorationer och lägg på pajlocket.
Vispa ägg och mjölk och pensla locket. Strö lite råsocker över pajen. Skär små snitt (solstrålar) i locket och grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

3 kommentarer:

  1. hej där! jag ska just börja baka din paj och jag hoppas att den blir god eftersom detta var det ända bigarrå paj receptet som finns på nätet! jag kommer tillbaka senare när pajen är klar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog lång tid att baka den pajen...

      Radera
  2. Bra recept! Pajen blev en succé!

    SvaraRadera