
Lättbakat fullkornsbröd 2st
1 liter yoghurt
1 paket jäst
1 dl mörk sirap
2 dl linfrö
1+1 dl solrosfrö (1 dl ska vara till formen)
1+1 dl pumpakärnor (1 dl ska vara till formen)
1 msk salt
10 dl fullkornsmjöl av dinkel, 600g
4 dl fint rågmjöl, 220g
smör till formarna
Åsas yoghurtbröd 2st
Åsas yoghurtbröd 2st
1 liter yoghurt
1 paket jäst
1 dl mörk sirap
2 dl linfrö
1 dl hackad hasselnötter
1+2 dl solrosfrön (2 dl ska vara till formen senare)
1 msk flingsalt
4 dl rågmjöl
5 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
smör till formarna
Häll yoghurten i en kastrull och värm den till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sirapen och rör om. Häll över den varma yoghurten och rör om så att jästen löser sig ordentligt. Tillsätt linfrö, 1 dl solrosfrö, hasselnötter, salt, mjöl och havregryn. Rör samman så att allt blandas till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös. Låt degen jästa i 1 timme under plastfolie.
Smörj 2 brödformar med smör och häll i 1 dl solrosfrö i botten på formen. Fördela degen i formarna och strö över 1 dl solrosfrö och platta till lite lätt så att fröna fastnar i degen.
Ställ in formarna på ett galler på den nedersta falsen och sätt igång ugnen på 200 grader.
Grädda i 1 timme och täck med aluminiumfolie, sänk temperaturen till 175 grader och grädda i yttligare 20 minuter eller tills innertemperaturen på brödet är 98-100 grader.
Ta ut och stjälp upp bröden, täck med bakduk och låt kallna.
Häll yoghurten i en kastrull och värm den till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sirapen och rör om. Häll över den varma yoghurten och rör om så att jästen löser sig ordentligt. Tillsätt linfrö, 1 dl solrosfrö, hasselnötter, salt, mjöl och havregryn. Rör samman så att allt blandas till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös. Låt degen jästa i 1 timme under plastfolie.
Smörj 2 brödformar med smör och häll i 1 dl solrosfrö i botten på formen. Fördela degen i formarna och strö över 1 dl solrosfrö och platta till lite lätt så att fröna fastnar i degen.
Ställ in formarna på ett galler på den nedersta falsen och sätt igång ugnen på 200 grader.
Grädda i 1 timme och täck med aluminiumfolie, sänk temperaturen till 175 grader och grädda i yttligare 20 minuter eller tills innertemperaturen på brödet är 98-100 grader.
Ta ut och stjälp upp bröden, täck med bakduk och låt kallna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar