torsdag 4 november 2010

Lingonbröd

Blev sugen på att baka och den här gången blev det ett Lingonbröd som görs i 2 steg. Enkelt och väldigt gott!

Lingonbröd 2 st

Dag1
1 dl linfrön
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl kruskakli
3 tsk kumminfrön
5 dl ljummet vatten

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och täck med plastfilm och låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2
1 msk flingsalt

4 dl kokande vatten
3 dl lingonsylt
100 g jäst
17-20 dl vetemjöl special
ev 2 dl russin

Blanda vetemjöl och salt. Häll över det kokande vattnet och blandningen som stått över natten. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt lingonsylt och jäst. Arbeta degen i yttligare 5 minuter. Tillsätt russin och låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 2 delar och forma till limpor. Knåda ej! Lägg degen på en bakplåtsklädd plåt och låt degen jästa i ca 30 minuter täckt med bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla brödet lite och skär ev skåror i brödet. Sätt in brödet i nedre delen och häll 1 dl vatten på botten av ugnen och stäng luckan fort. Sänk värmen till 200 grader.
Grädda ca 30 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar