söndag 27 mars 2011

Jordärtskocksoppa

Idag testade vi att laga jordärtskocksoppan som jag bloggat om tidigare. Det var den här soppan som vi lagade på matlagnings aktiviteten med jobbet. Underbart gott! För att göra det så enkelt som möjligt skippade jag de lättrökt kammusslorna, violen och stenbitsrom. Istället blev det soppa och knäckebröd, enkelt och gott det med.

Jordärtskocksoppa
10-13 st jordärtskockor
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2-3 dl vitt vin
0.5-1 dl fiskfond
2-3 dl grädde
3 dl vatten
mjölk
citron
vitpeppar
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala jordärtskockorna och skär dem i små bitar. Lägg dem efterhand i kallt vatten med pressad citron i.
Rosta vitlöken med skal i ugnen i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs löken och jordärtskockorna i smör i en gryta. Tillsätt vittvin, fond, vatten och grädde och koka upp.
Ta ur vitlöken ur skalet och lägg ner i soppan, koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 10-15 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med pressad citron, vitpeppar och ev lite salt. Späd soppan med mjölk till en önskad konsistens.
Antingen serverar man soppan som den är eller så silar man den genom en finmaskig sil för att få en lenare soppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar