onsdag 30 mars 2011

Fyllda pita bröd

Har gått i veckor och varit sugen på fylla pita bröd och så idag kom jag ihåg detta när jag var på konsum och handlade, så det åkte ner lite smått och gott i korgen. Extra kul att laga detta då jag upptäckt att Max gillar sallad, vilka barn gör det? Han tyckte att det var jättekul att fylla brödet med diverse grönsaker och som en extra grej fick han några köttbullar att ha i vilket han var supernöjd med. Om man tröttnat på taco är detta ett alternativ.

Vi hade i - isbergssallad, ruccola, alfa & vitlöksgroddar, tomat, gurka, paprika, ost, skinka och så färdig sås med vitlök och parmesan smak.

söndag 27 mars 2011

Jordärtskocksoppa

Idag testade vi att laga jordärtskocksoppan som jag bloggat om tidigare. Det var den här soppan som vi lagade på matlagnings aktiviteten med jobbet. Underbart gott! För att göra det så enkelt som möjligt skippade jag de lättrökt kammusslorna, violen och stenbitsrom. Istället blev det soppa och knäckebröd, enkelt och gott det med.

Jordärtskocksoppa
10-13 st jordärtskockor
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2-3 dl vitt vin
0.5-1 dl fiskfond
2-3 dl grädde
3 dl vatten
mjölk
citron
vitpeppar
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala jordärtskockorna och skär dem i små bitar. Lägg dem efterhand i kallt vatten med pressad citron i.
Rosta vitlöken med skal i ugnen i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs löken och jordärtskockorna i smör i en gryta. Tillsätt vittvin, fond, vatten och grädde och koka upp.
Ta ur vitlöken ur skalet och lägg ner i soppan, koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 10-15 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med pressad citron, vitpeppar och ev lite salt. Späd soppan med mjölk till en önskad konsistens.
Antingen serverar man soppan som den är eller så silar man den genom en finmaskig sil för att få en lenare soppa.

onsdag 23 mars 2011

Gratinerade fläskkotletter

Känns som en lyxig vardagsrätt, den var enkel och snabb att laga. Hela familjen var nöjd och vi kommer att laga den igen.

Gratinerade fläskkotletter 4 personer
1 kg potatis
1 rödlök
1 grön paprika
4-6 fläskklotletter
2 tomater
100 g riven ost
oregano
salt
svartpeppar
olivolja

Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj eller skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg potatisklyftorna på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Stek i ugnen i ca 15 minuter.
Under tiden potatisen är i ugnen, skär rödlöken i klyftor, tomat i skivor samt paprikan i stora bitar.
Hetta upp ca 2 msk olivolja i en stekpanna och stek fläskklotletterna i ca 2 min per sida och krydda dem med salt och svartpeppar.
Ta ut plåten efter 15 minuter och lägg rödlök och paprika på potatisen. Lägg fläskkotletterna på plåten och lägg en tomatskiva på kotletterna och krydda med oregano, salt och svartpeppar. Toppa kotletterna med riven ost.
Ställ in plåten i ugnen och stek i ca 10-15 minuter.

måndag 21 mars 2011

Mustig chiligryta med mörkchoklad

Då var morgondagens middag klar på spisen och det doftar ljuvligt här hemma. Denna gryta rör man enkelt ihop i ett nafs inga svårigheter alls. Längar redan tills i morgon då jag får njuta av denna gudomligt goda gryta! Har ni inte testat att ha mörkchoklad i er chiligryta så gör det. Chilin och chokladen passar utmärkt ihop och om ni bjuder era vänner på chiligryta passar det utmärkt att baka min chilikladdkaka till efterrätt.

Jag får tacka min vän Elin D som bidragit med detta recept.

Chiligryta med mörkchoklad ca 6 portioner
500 g nötfärs
1 brk krossad tomater
1 brk cocktailtomater (mutti)
2 grovt hackade gula lökar
3 skivade vitlöksklyftor
1 finshackad röd chili
0.5 dl hot chilisås
2 köttbuljongtärningar
1 dl vatten
1 msk soja
1.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
2 tärnade röda paprikor
2 brk sköljda vita bönor
50 g hackad mörk choklad
2 msk hackad persilja

Koka upp tomatkross/cocktailtomater, lök, vitlök, chili, chilisås, buljongtärningar och vatten i en gryta. Smula ner nötfärsen och sjud i ca 10 minuter. Tillsätt soja, paprika och bönor. Sjud yttligare i 10-15 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Rör ner chokladen precis innan servering och strö över persilja.

söndag 20 mars 2011

Kyckling cacciatore & vit chokladmousse


Ibland tar det lite tid att få maten från middagsbordet till bloggen. Denna underbart god kyckling med massa tomatsmak njöt vi av i fredagskväll och till dessert blev det vit chokladmousse med massa kiwi. Gillar mina nya tallrikar men ett stort minus är att de är för stora för diskmaskinen så jag får nog fundera lite till om jag verkligen vill ha ett dussin av just denna modell.

Kyckling Cacciatore 4 portioner
450 g kycklingfilé
1 röd chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 brk cocktailtomater (mutti är fantastiskt gott)
1 brk krossade tomater
1 ask boursinost
salt
svartpeppar
1 kruka färsk timjan
2 msk tomatpuré
solrosskott
ruccola

Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa kycklingen och skär varje filé i 3 delar. Lägg kycklingen i en ugnsform och stek i ugnen i 20 minuter.
Hacka löken och kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp olivolja i en stekpanna och pressa i vitlöken och tillsätt lök och chili, sänk temperaturen och stek i ca 3 minuter. Häll i de krossade tomaterna och coctailtomaterna. Rör ner boursinosten och krydda med salt och peppar. Puttra i ca 3-5 minuter.
Hacka timjan fint och rör ner i det i stekpanna tillsammans med tomatpurén.
Ta ut kycklingen och häll tomatröran över kycklingen. Ställ in kycklingen i ugnen och stek i ca 10 minuter till.

Servera med ris, solrosskotto och ruccola.

Till dessert njöt vi av vit chokladmousse toppad med syrlig kiwi. Recept hittar ni här.

BBQ

Vilket underbart väder, blir så glad när solen strålar som den gjort i helgen. Igår tände vi grillen och njöt. Vilken härlig doft grillen sprider...längtar till sommarens många grillkvällar! Det blev väldigt simpelt med korv och halloumi men ack så gott!

lördag 19 mars 2011

No Knead Bread

Här är resultatet av brödbaket här om kvällen. Ljuvligt gott bröd. Passar perfekt till en god ostbricka, rödvin, sallad, soppa, eller att göra bruschetta av. Det var lite spännande att se hur brödet bakades i grytan. Brödet blir härligt segt, testa och se vad ni tycker. Brödet heter lite roligt No Knead Bread, om ni vill se filmer hur brödet bakas går det bra att googla på no knead bread.

Följ receptet i inlägget här om dagen och när degen har vilat i ca 12 timmar så häller du ut degen på ett mjölat bakbord. Degen är väldigt lös men otroligt smidig att arbeta med. Jag mjölade lite lätt på degen och händerna sedan vek jag degen ett par gånger, om det känns kladdigt kan du använda en degskrapa och vika runt degen med.

Lägg sedan över degen på en mjölad (den släpper lättare då) kökshandduk med den vikta kanten ner. Vik ihop kökshandduken och låt degen jästa i ca 2 timmar. Efter ca 1.5 timma ställer du in grytan med locket på i ugnen och sätter temperaturen på 230 grader. Var noga med att använda en gryta och lock som tål hög temperatur.

När degen har jäst i 2 timmar tar du ut grytan och lägger över degen men med den vikta utan uppåt. Brödet får då ett fint mönster när den gräddas. Om degen hamnar lite snett kan du skaka lite på grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta sedan bort locket och grädda i yttligare 15-25 min eller tills degen får en fin och gyllene yta.

Ta ut grytan och stjälp upp bödet på ett ugnsgaller. Låt brödet svalna. Om du lägger brödet i en plastpåste kan det hända att brödets yta blir lite mjukt. Ifall du vill behålla den hårda ytan förvara brödet i en kökshandduk.

onsdag 16 mars 2011

Vegetariska frikadeller med pastasallad

Ja dessa blev inte så tokiga, måste nog säga att jag är glatt överraskad. Perfekt att ha i åtanken om du har en vän över på middag som är vegetarian, de blir nog impade. I receptet var det inte så mycket kryddor i smeten så jag krydda med lite extra paprika och oregano. Nästa gång jag tillagar dessa kommer jag att tillsätta 0.5-1tsk sambal oelek så det blir lite sting i frikadellerna.

Vegetariska frikadeller med pastasallad 4 portioner
pasta till 4 personer
3 liter vatten
3 msk buljongpulver eller 3 tärningar
120 hackad mandel
1 gul lök
50 g riven ost (lagrad prästost)
1.5 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm paprikakrydda
1 tsk oregano
3 ägg
2 msk vatten
35 g roccola
2-3 tomater
1 färsk broccoli

Koka upp vatten och buljongen i en kastrull. Mixa mandeln med en stavmixer i en bunke. Grovriv en lök och blanda med mandeln. Tillsätt ost, ströbröd, salt, peppar, kryddor, ägg och vatten i bunken, blanda till en smet. Forma till ca 25 små bollar.
Lägg ner frikadellerna i den kokande buljongen och låt sjuda i 6 minuter. Frikadellerna kommer att flyta upp till ytan efter ett par minuter. Ta upp frikadellerna med en hålslev eller en liten sil och lägg på ett fat.

Häll i pastan i buljongen och låt den koka enligt anvisningen. Skölj roccola, klyfta tomaterna och skär broccolin i buketter och bitar. Tillsätt broccolin de sista 4 minuterna av pastans koktid. Häll av buljongen och blanda pasta, broccoli, roccola och tomater. Ringla över lite olivolja och krydda med lite salt och peppar.

Stek frikadellerna i lite smör i en stekpanna i ca 2 minuter lägg upp dem på ett fat och servera tillsammans med pastasalladen.

Brödet håller fortfarande på och jäser så detta bloggar jag om i morgon...

tisdag 15 mars 2011

Ett annorlunda bröd

Spanade runt på nätet och letade lite inspiration. Hittade bla ett spännande och annorlunda bröd, så nu har jag startat en deg som ska vila tills i morgon kväll.

500 g vetemjöl
1/4 tsk torrjäst
1 1/4 salt
400 g vatten

Blanda samman alla ingredienser och täck bunken med ett lock eller plastfolie. Låt degen vila i rumstemperatur ca 12-16 timmar.

I morgon kommer fortsättningen samt vad min nya gryta har med detta recept att göra...!!!


Veckans mat

Igår när vi kom hem från kalas så stod det en kasse med mat och väntade på trappan. Så nu kör vi en vecka till med Middagsfrid, 3 nya spännande recept.

Vegetariska frikadeller med pastasallad
Kyckling cacciatore
Gratinerade fläskkotletter med ugnsstekta grönsaker och potatis

Det recept som jag är mest spänd på är de vegetariska frikadellerna som bla innehåller hackad mandel, lök, ägg, kryddor och ost. Så i morgon kväll får vi se vad vi ger dem för betyg.

söndag 13 mars 2011

Kyckling i krämig sås av parmesan & vitlöksost

Det blev en lyckad kylskåpsrensning till söndagsmiddag. Max uttryckte förtjust "mumsfilibbabba mamma!

Kyckling i krämig sås av parmesan och vitlöksost 4 portioner
4 kycklingfileér
1 dl riven parmesanost
1 brk cream bonjour vitlök
2.5 dl mellangrädde
1 dl mjölk
1 tsk sambal oelek
1 tsk rosmarin
1 tsk italiensk salladskrydda
1 msk balsámico
salt
svartpeppar
3 morötter

Sätt ugnen på 200 grader.
Stek kycklingen i lite smör i stekpappan så att den blir gyllene. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Toppa kycklingen med balsámico, rosmarin, italiensk salladskrydda, salt och peppar. Skala morötterna och skiva dem i 0.5 cm stora slantar och lägg runt kycklingen. Rör samman grädde, mjölk, sambal oelek, parmesan och cream bonjour i en bunke, salta och peppra lite. Häll röran över kycklingen och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Servera ris och en god grönsallad till.

Nostalgi de lux

Har gått i veckor och varit sugen på mackjärns mackor gjorda på det gamla hedliga sättet i våffeljärnet. För mig är detta nostalgi på hög nivå. Detta gjorde mamma till oss när vi var små och jag tyckte att det var sååååå lyxigt! Åt ni detta när ni var små eller var det bara typiskt i min familj? Om ni inte har testat...gör det! Fyll med ex ost, skinka, kryddor och smör, glöm inte att bre lite smör på ovansidan också så blir mackan exta krispig.

onsdag 9 mars 2011

Korvstroganoff

Idag blev det korvstroganoff till middag. Det finns många varianter på denna enkla rätt och jag brukar variera mig efter vad som finns hemma. Denna gången blev det följande.

Korv stroganoff 8 portioner
1 ring falukorv
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk heinz chilisås
1 msk soja
2 brk krossade tomater
5 dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
paprikapulver
1 tsk buljongpulver
2 finrivna morötter

Finhacka lök och vitlök. Skiva falukorven i önskat format. Stek lök, vitlök och falukorven i lite smör. Tillsätt övriga ingredienser förutom morötterna. Låt små puttra i 20 minuter. Rör ner de rivna morötterna strax innan servering.
Servera ris eller pasta till.

Min nya gryta är helt underbar, så bra och så snygg, jag njuter varje gång jag lagar mat i den!

måndag 7 mars 2011

Créme Nignon - grön ärtsoppa

Créme Nignon tjusigt franskt namn på grön ärtsoppa. Soppan går snabbt att laga och innehåller bara några få ingredienser och smakar underbart. Färgen är härlig och rätten passar perfekt som en förrätt när man ska bjuda på en 3-rätters middag.

Créme Nignon 4 portioner
1 gul lök
1 msk olivolja
600 g frysta gröna ärtor
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1-2 dl lättmjölk
svartpeppar

Hacka löken och fräs den i olivoljan i någon minut under omrörning utan att löken tar färg. Tillsätt ärtorna, vatten och buljong och låt små koka under lock i ca 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Vispa ner mjölken och smaka av med lite svartpeppar.

Till detta serverade jag en klick med

Dill och pepparrots cream fraiche
1 burk mini cream fraiche
dill (jag använde fryst)
2 msk färsk riven pepparrot

Blanda samman alla ingredienser och servera till soppan. Om man inte gillar pepparrot funkar det nog också väldigt bra med riven parmesan istället.

söndag 6 mars 2011

Frukost müsli

Har precis fixat iordning en glasburk med hemmagjord fusk müsli. Jag orkade inte göra helt från grunden så jag köpte en påse färdig müsliblandning. Sedan hackade jag ner en påse torkade körsbär och en påse torkad frukt mix som innehöll plommon, aprikoser, persikor, päron och äppelringar. Gott, längtar tills frukost i morgon bitti!

HEJA HELLNER!!!

Vaniljbullar

Jag är ständigt på jakt efter det perfekta vaniljbullreceptet, jag vill att de ska smaka så där underbart gott som gammelmormor Hildigards bullar. Jag har nu kommit över en fyllning som är enligt följande

200g smör
1.5 dl florsocker
0.5 dl kok marsanpulver

är det någon av er som testat denna fyllning eller har någon annan vaniljfyllning som ni kan rekommendera?

hade tänkt att baka nu i helgen men istället hamnade mitt huvud i hinken så bullbaket får vänta till nästa helg. Idag blir det soffläge framför vasaloppet och 5 milen. Jag har inte varit magsjuk på ja jag vet inte när, jag är född med ett super immunförsvar men igår fick jag ge vika...huuuu va synd det var om mig.

Middagen fick Johan och Max sköta själv så tyvärr har jag inga bilder, glömde instruera att det ingår obligatoriskt fotografering i köket :-) receptet på gårdagens middag Kyckling med honungsmarinerade rotfrukter och svart ris kommer när jag har smakat på resterna men först måste magen få vila lite till.

Tillbaka till soffan, HEJA SVERIGE!!!

torsdag 3 mars 2011

Laxfilé med pepparrotscréme och grönsaksströssel

En enkel och god vardagsrätt som jag rekommenderar. Om du inte är ett fan av pepparrot går det enkelt att byta ut fyllningen med tex en burk créme bonjour vitlök.

Oj vilken tid det tog med detta inlägg, jag somande när jag nattade lillkillen och när jag väl vaknade var klocken efter 22 så det var bara att borsta tänderna och återvända till sängen. Men nu är jag utvilad och redo att göra klart inlägget.

Laxfilé med pepparrotscréme och grönsaksströssel 4 portioner
4 laxfiléer
smör

3-5 msk färsk riven pepparrot
200 g philadelphiaost
1 zucchini
1 röd paprika
1 dl grädde (kan uteslutas)
svartpeppar
salt
vitpeppar
ris eller gryn

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsform med lite smör. Skär en skåra på längden i varje laxfilébit och lägg dessa i formen. Krydda laxfiléerna med salt och vitpeppar.
Skala och riv pepparroten, om ni tycker om pepparrot välj den större mängden. Det går även bra att använda sig av pepparrot på tub men använd då en mindre mängd. Mosa ihop pepparroten med philadelphiaosten och smaksätt med 1krm salt och 1krm svartpeppar. Fyll laxen med pepparrotscrémen. Det som blir över kan serveras till maten.
Skär zucchini och paprika i små mini tärningar och fördela på och runt laxen. Häll i grädden i formen. Ställ in laxen i ugnen i ca 20 minuter.
Koka ris eller gryn enligt anvisningen på paketet.

onsdag 2 mars 2011

Butternut Squash Soppa med Prosciuttochips

Butternut squash soppa låter mer spännande och godare än pumpa soppa eller hur?! På bilden ser ni min nya kärlek och ingredienserna till soppan. Sedan var jag så nyfiken på att smaka soppan så jag glömde helt bort att fotografera slutresultatet som fick en otroligt härlig gul färg. Ni kommer garanterat att se receptet igen under Favorit i repris. Till soppan serverade vi prosciuttochips och ett godomligt gott Gourmetknäcke från Kung Markatta med smaken Ost & Pumpafrö.

Butternut squash soppa med prosciuttochips 4-6 portioner
1 gul lök
1 apelsin (rivet skal + saft)
1 kg butternut squash
2 morötter
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 tsk ingefära
2.5 dl matlagningsvin
8 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar (jag tog kycklingbuljong för det var det jag hade hemma)
olivolja
70-100 g skivad prosciutto
1 tråg sockerärtor
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
knäckebröd

Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera, kärna ur och skala butternut squashen med en liten kniv, skalet är ganska hårt och tjockt. Skär pumpaköttet i mindre bitar. Skala och skär morötter i 0.5 cm breda slantar. Hacka löken och riv skalet från apelsinen.
Hetta upp 2 msk olivolja i en gryta, pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt löken, apelsinskalet och cayennepeppar. Fräs i 2 minuter på medelvärme.
Tillsätt butternut squashen, morötterna, ingefära, matlagningsvin, vatten, buljong och saften från apelsinen. Höj värmen så att soppan kokar upp, sänk sedan värmen och låt soppan sjuda i 15 minuter (känn med en potatissticka så att butternut squashen är mjuk).

Nu är det dags att fixa i ordning prosciuttochipsen. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg prosciuttoskivorna på. Torka i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut och dela dem i lite mindre bitar.

Soppan ska även toppas med strimlade sockerärtor så fixa detta nu.

När soppan är klar är det dags att tillsätta vispgrädde, salt och svartpeppar i soppan och mixa den slät med en stavmixer.

Toppa soppan med strimlade sockerärtor och prosciuttochips och servera något gott knäckebröd till.

Hurra för Middagsfrid!

Äntligen min!

Igår efter jobbet cyklade jag hem via stan med mission - Cervera - och där köpte jag denna underbara gryta. Färgvalet blev röd och jag känner mig väldigt nöjd! Testade självklart att använda grytan till gårdagens supergoda middag som blev en Pumpa Soppa. Recept kommer senare i kväll. Nu ska jag sätta igång och laga middag och i kväll blir det Lax med pepparrotscréme.