lördag 6 november 2010

Gnocchi & Laxsallad

Fredagskvällens middag blev Gnocchi och Laxsallad. Blev nyfiken på gnocchi när jag hittade detta recept i Mat Magasinet Julspecial och rätten får helt klart godkänt! Nästa gång ska jag testa att laga egen Gnocchi.

Gnocchi & Laxsallad
500-600 g gnocchi
200 g gravad lax
1 stort äpple
1 dm gurka
2 avocado
2 dl cream fraiche
2 msk finriven pepparrot
0.5 dl hackad dill
salladsblad
salt och peppar

Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen. Spola dem i kallt vatten och låt dem sedan svalna.
Tärna lax, äpple, gurka och avocado. Blanda gnocchin, lax, äpple, gurka, sallad och avocado i en skål.
Blanda cream fraiche, pepparrot, dill, salt och peppar. Vänd försiktigt ner blandningen i gnocchisalladen. Tillsätt ev mer salt och peppar.

fredag 5 november 2010

Förmiddagsbakning

Här har det varit chokladbollsbak på morgonen. Max tyckte inte att det var speciellt kul att bli kladdig men att rulla bollarna i kokos och strössel var väldigt kul...och snart ligger alla nyrullade bollar i våra magar!

Chokladbollar
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe

Blanda samman alla ingredienser och rulla till små bollar. Rulla dem sedan i kokos, strössel eller pärlsocker.

Pizzabak

Igår kväll var det pizzabakning hemma. Max fick bestämma alla ingredienser och det blev tomatsås, ost, skinka, oreganokrydda och majs.
Vi skar lite snitt i kanterna och rullade in ost i dem och det blev väldigt gott!

torsdag 4 november 2010

Lingonbröd

Blev sugen på att baka och den här gången blev det ett Lingonbröd som görs i 2 steg. Enkelt och väldigt gott!

Lingonbröd 2 st

Dag1
1 dl linfrön
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl kruskakli
3 tsk kumminfrön
5 dl ljummet vatten

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och täck med plastfilm och låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2
1 msk flingsalt

4 dl kokande vatten
3 dl lingonsylt
100 g jäst
17-20 dl vetemjöl special
ev 2 dl russin

Blanda vetemjöl och salt. Häll över det kokande vattnet och blandningen som stått över natten. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt lingonsylt och jäst. Arbeta degen i yttligare 5 minuter. Tillsätt russin och låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 2 delar och forma till limpor. Knåda ej! Lägg degen på en bakplåtsklädd plåt och låt degen jästa i ca 30 minuter täckt med bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla brödet lite och skär ev skåror i brödet. Sätt in brödet i nedre delen och häll 1 dl vatten på botten av ugnen och stäng luckan fort. Sänk värmen till 200 grader.
Grädda ca 30 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.

tisdag 2 november 2010

Jordgubbsfyllda Cupcakes

Idag hade jag med mig cupcakes till jobbet men det var synd att kalla dem cupcakes för när jag kom fram till jobbet var det en enda röra med smet av jordgubbar och frosting i lådan jag fraktade dem så varsamt i...ha ha jag som skulle impa! Ja ja det smakade iallafall supergott men ack så fula de var!