fredag 30 juli 2010
Dagens middag
Varianter på spagetti carbonara finns det antagligen lika många som det finns kokböcker, konstigt nog då rätten innehåller så få ingredienser. Våran favorit kommer nedan.
Hoppas att ni har en mysig fredagskväll. Här hemma tillbringar vi kvällen i två olika rum, jag är nämligen en sann friidrottsnörd så nu när EM hägrar har jag tv'n alldeles för mig själv. Som tur är ser jag tv'n från köksbordet där jag sitter och bloggar.
Spagetti Carbonara 3 personer
300-400 g spagetti
1 pkt bacon
1-2 vitlöksklyftor
4 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl riven parmesanost (1 dl till servering)
svartpeppar och flingsalt
Koka spagettin. Klipp bacon med en kökssax och stek knaprigt tillsammans med hackad vitlök. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Vispa ägg, grädde, svartpeppar och 2 dl parmesanost i en skål.
Häll av vattnet från spagettin och rör ner bacon och äggblandningen och rör till en krämig konsistens.
Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över parmesanost vid servering.
torsdag 29 juli 2010
Surdegsbröd
Brödet bakas i 2 steg.
Skållat havrebröd 5 st bröd (receptet går bra att halvera)
Steg 1
550 g vatten
250 g havregryn
100 g linfrön
Mät upp havregryn och linfrön i en bunke och häll över kokat vatten. Rör om till en gröt och låt stå i rumsteperatur i några timmar eller över natten.
Steg 2
skållningen från steg 1
700 g vatten
500 g rågsurdeg
40 g jäst
1200 g vetemjöl special
200 g grovt rågmjöl
40 g honung
40 g fling el havssalt
havregryn till topping
Blanda samman alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i en hushållsmaskin i ca 10 minuter. Om du bakar för hand rekommenderar jag att halvera receptet. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. Låt vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i 5 bitar och forma till runda bröd eller till avlånga limpor. Pensla ovansidan av bröden med lite vatten och doppa dem i havregryn. Lägg max 2 bröd på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 1.5 timme.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Ställ in brödet i omgångar i mitten av ugnen och häll en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ungsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda i totalt 35 minuter och låt sedan brödet svalna på ett galler.
Glassmarängtårta
Nötmarängbotten
100 g hasselnötter
3 äggvitor
2 dl socker
Sätt ugnen på 150 grader.
Hacka hasselnötterna grovt för hand eller kör dem hastigt i en mixer. Separera äggen och lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skumm, tillsätt socker och vispa i några minuter till. Blanda tillsist ner de hackade nötterna och rör om.
Bred ut nötmarängen i en form med löstagbarkant. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt marängbotten svalna.
Glassmet
3 äggulor
5 dl vispgrädde
½ dl florsocker
2 st dubbeldaim
ev 1 dubbeldaim till garnering
Vispa äggulor och florsocker poröst med elvisp. Vispa grädden och blanda ner i äggsmeten. Hacka daim grovt med en kniv eller kör dem snabbt i en mixer. Rör ner daimen i ägg/gräddsmeten. Häll smeten på den svala nötmarängbotten och täck med folie. Låt den stå i fysen minst 5 timmar.
När det sedan är dags att bjuda på denna läckerhet låter du den stå framme i rumstemperatur i 30 minuter sedan är det bara att njuta.
tisdag 27 juli 2010
Hemgjord müsli
För det mesta blir det man tager vad man haver i skafferiet när jag gör den men här kommer ett recept som man antigen kan följa eller ersätta med andra ingredienser.
Hemgjord müsli ca 1.5 liter
3 dl havregyn, fiber eller vanlig
3 dl rågflingor
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
1 dl hackade nötter
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Vispa ihop ingredienserna nedan och häll ner vätskan i omgångar och se till att vätskan fördelas jämnt.
1 dl vatten
3 msk rapsolja
3 msk honung
Bred ut blandningen i en långpanna och rosta i 15-20 minuter. Väldigt viktigt att röra om då och då under rostningen annars blir det lätt bränt! Låt svalna helt och blanda tillsist ner 1-2 dl önskad torkad frukt, ex tranbär, russin, ananas, banan, aprikoser etc.
Detta är för övrigt en väldigt bra present att ha med sig när man är hembjuden till någon på fest eller middag. Fyll blandningen i en fin glasburk, knyt ett fint band runt om och skriv en liten ettikett med ex "min egen favorit müsli".
måndag 26 juli 2010
Varma mackor
Just nu i ugnen har jag en plåt med underbart god müsli som jag bloggar om i morgon.
söndag 25 juli 2010
Emmas couscous wok med chorizo
CousCous Wok med Chorizo 4-6 personer
couscous
½ hönsbuljongtärning
1 citron, rivet skal
Koka couscous enligt anvisningen på paketet, tillsätt hönsbuljongtärning i vattnet. Rör ner rivet skal från citronen när couscousen är färdig.
Detta ska wokas eller stekas i omgångar
1 rödlök, skivad
1 vitlök, hackad
1 gul paprika, i bitar
6 champinjoner, skivade
1 liten påse broccoli
3 st chorizokorvar, skivade
Detta ska blandas ner i den färdiga woken
1 näve cashewnötter
6 aprikoser, skivade
4 soltorkade tomater, skivade
1 pkt bönmix
couscos, färdig kokt
Detta serveras till woken
grekisk yoghurt
rostade solrosfrön
lördag 24 juli 2010
Sååååå underbart gott!
Tzatzikin smakade ljuvligt, hittade ett nytt recept och aldrig mer kommer jag att göra på något annat sätt!
Tzatziki 4 personer
2 dl grekisk yoghurt
½ gurka
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 msk olivolja
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Strö över lite salt och låt gurkan rinna av i ett durkslag. Blanda samman alla ingredienser och låt stå och vila ca 1 timme innan ni njuter av denna sås.
Melonsalladen smakade så friskt och somrigt!
Melonsallad 4 personer
1 liten honungsmelon
1 liten vattenmelon
½ gurka
½ citron, rivet skal + saft
1 påse babyspenat
1 pkt fetaost
Dela melonen och ta bort kärnorna och skär melonen i bitar. Skala och dela gurkan på mitten och gröpa ur den och skär i ½ cm tjocka skivor. Lägg melon och gurka i en skål. Skölj spenaten och blanda ner i salladen. Riv citronen fint på ett rivjärn och pressa över saften och blanda ner i salladen. Smula fetaosten och blanda ner denna tillsist i salladen.
Ljuvliga köttfärsspett med smak av citron, persilja och vitlök! Så enkelt och så oslagbart gott!
Citron & persiljespett 4 personer ca 10-12 spett
800-1000 g nötfärs
2 ägg
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
1 riven vitlöksklyfta
1.5 citron - rivet skal
1 dl färsk hackad persilja
salt och peppar
olivolja
Lägg träspetten i blött i ca 4 timmar innan maten tillreds, detta för att slippa att träspetten fattar eld.
Vispa äggen lite lätt i en skål och blanda ner ströbröd och mjölk. Låt stå och svälla i ca 5 minuter. Blanda ner köttfärsen och tillsätt övriga ingredienser. Blöt händerna och forma färsen till små korvar, ca 10 cm. Trä upp på spett och tryck fast dem ordentligt. Pensla med lite olivolja. Grilla spetten ca 4-5 minuter runt om.
Fruntimmersveckan
Underbara recept på tårtor som passar under Fruntimmersveckan hittar ni här en tårta till varje fruntimmer,
Sara - Björnbär och halloncheesecake
Margareta - Margaretatårta
Johanna - Mjölkchoklad och kokostårta
Magdalena - Limemarängpaj
Emma - Jordgubbstårta med smultron och vanilj
Kristina - Chokladtårta med smultrontryffel
Alla recept är ur den vackra och underbara boken "Tillfällen att njuta en liten smula" av Therese Wikström.
måndag 19 juli 2010
Hallon & Röd vinbärspaj
Hallon & röd vinbärspaj
Paj med chilikeso & kräftstjärtar
Paj med chilikeso & käftstjärtar
Pajskal
Tärna smöret och lägg det i en bunke, tillsätt vetemjöl och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila insvept i plastfolie i kylen i ca 30 minuter (har du bråttom kan du hoppa över detta). Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ungsfast form. Tryck ut degen i formen och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Under tiden pajskalet är i ugnen gör du i ordning fyllningen.
Fyllning
Häll chilikeso i en bunke och rör ner äggen. Hacka kräftstjärtarna och rör ner i kesoröran. Fyll pajskalet med fyllningen och riv över ost. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda pajen i ca 30-40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.
söndag 18 juli 2010
Vad gömmer sig i paketet?
Jordgubbsbruschetta
bröd
olivolja
bredsjöblå ost (eller någon annan ost ex fetaost)
jordgubbar
honung
Skär brödet i önskat format och häll på lite olivolja, lägg brödbitarna på grillen eller i ugnen. Skär osten i ca 0.5 cm tjock skivor och lägg på brödet.
Snoppa jordgubbarna, skiva och lägg dem på osten och ringla över lite honung. Garnera ev med basilika.
Kycklingspett
Kom ihåg att lägga spetten i blöt 2-3 timmar innan grillningen. Ett tips jag har är att lägga dem i en uppdrucken vinflaska och hälla på vatten och skruva på korken. Jag blir nämligen alltid så irriterad när spetten ligger och tar plats i diskhon.
Kycklingspett 4 personer
800 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 tsk honung
0.5 röd chili
4 msk olivolja
2 msk paprikapulver
salt och peppar
Pressa vitlök och saften ur limen i en bunke. Kärna ur och hacka chilin och blanda ner i marinaden. Tillsätt olivolja, honung, paprikapulver, salt och peppar och blanda runt.
Skär kycklingfilén i 2 cm stora tärningar. Lägg ner dessa i marinaden och täck med lock eller plastfolie. Ställ i kylen i minst 3 timmar, det bästa är att göra detta dagen innan för att få ut det mesta av smakerna.
Trä upp kycklingbitarna på spetten och grilla dem i ca 5 minuter.
Servera med en kall sås och en varm potatissallad.
Röd vinbärssaft med vanilj
Det var första gången som jag testade att göra saft av rödavinbär och jag kan verkligen rekommendera er att testa för det smakar super gott och är väldigt enkelt att göra.
Röd vinbärssaft med vanilj 1.5 liter färdig saft
2 liter vinbär
8 dl vatten
6 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm natriumbensonat
Skölj och rensa bären. Lägg dem i en gryta och häll i vatten. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock.
Mosa bären lätt i kastrullen. Häll upp bären i en sil och låt självrinna i ca 30 minuter.
Häll tillbaka saften i grytan och tillsätt sockret och låt sjuda i 10 minuter. Ta av grytan från värmen och skumma saften väl.
Ta upp lite av saften i en skål och rör ut vaniljsockret och natriumbensonat i detta. Rör därefter ner det i saften.
Fyll saften på varma och väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara flaskorna mörkt och svalt.
fredag 16 juli 2010
Italienskt bröd
Jordgubbar smaksatt med balsamvinäger
Jordgubbar med balsamvinäger
Mosa jordgubbarna och hacka basilikan. Blanda ner florsocker, balsamvinäger och basilika i jordgubbsmoset. Servera till vaniljglass och NJUT!
Ja ha då var det dags...
torsdag 15 juli 2010
Jordgubbar i stora lass
Jordgubbspaj
2 ägg
2 dl socker
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0.5 liter jordgubbar
Ev riven kokos eller riven vitchoklad till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner det i ägg och socker blandningen. Smörj en pajform och häll i fyllningen. Dela jordgubbarna om de är stora och tryck ner dem i smeten. Grädda i 35-40 minuter. Pajen smaker som bäst att servera varm.
Limekräm
3 dl gräddfil
1 lime (rivet skal + lite saft)
2 msk florsocker
Rör samman samtliga ingredienser och servera detta till pajen.
lördag 10 juli 2010
Semester
fredag 9 juli 2010
I kylen
Blanda samtliga ingredienser utom saltet. Kör degen i hushållsmaskin i 10 minuter, tillsätt saltet och kör i yttligare 3-5 minuter. Låt degen vila i 30 minuter i bunken.
Forma en lång rulle av degen så att du kan få ut 15 bitar. Rulla bullarna och doppa dem i toppingen och lägg frallorna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 2 timmar eller ställ in i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.
Om du har jäst i kylen över natten ta fram plåten och starta ugnen på 250 grader, grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.
Kvällens middag
torsdag 8 juli 2010
Dagens fika
Jag följde Leila Lindholms recept på Chocolate Cupcakes, men jag tillsatte turkisk yoghurt istället för gräddfil och i frostingen tillsatte jag 100g smält choklad istället för kakao. Om frostingen blir lite för lös ställ in den i kylskåpet en stund och sedan kan du pimpa dina underbara cupcakes!
Rårörd jordgubbsaft & eftersylt
Jag längta redan till nästa sommar då jag kan göra denna saft och sylt igen!
Rårörd jordgubbssaft ca 3 liter färdig saft
2 kg jordgubbar (ca 4 liter)
2 liter kokt vatten
1 påse vinsyra (45 gram)
1 kg socker
2 krm natriumbensoalt per liten avrunnen saft
Dag 1
1. Rensa och skölj jordgubbarna, noppa och lägg dem i en rymlig bunke eller hink.
2. Mosa dem lätt, jag körde jordgubbarna i min kitchen aid vilket blev perfekt.
3. Lös vinsyran i det kokta vattnet och häll över jordgubbarna.
4. Rör försiktigt och täck med ett lock eller plastfolie.
5. Låt stå mörkt och svalt i ett dygn.
Dag 2
1. Sila saften, rör inte i massan utan låt det självrinna, tar ca 1-2 timmar.
2. Häll bären i en kastrull och följ receptet för jordgubbsylt nedan.
3. Mät saften och rör i sockret, fortsätt röra tills allt socker har löst sig. Smaka av och tillsätt mer socker om så önskas.
(Orginal receptet var 1 kg socker per liter avrunnen saft men jag tycke att det var lite väl mycket så jag använde 1kg till 3 liter avrunnen saft)
4. Skumma ytan
5. Tillsätt konseveringsmedlet utrört i ½ dl hett vatten.
6. Häll upp saften på väl rengjorda och varma glasflaskor, förslut dem genast.
7. Förvara mörkt och svalt.
Jordgubbssylt (3 burkar)
1 kg syltmassa från avrunnen saft
0.5 kg syltsocker
1. Häll syltmassan i en kastrull och tillsätt sockret.
2. Koka i ca 5-10 minuter, längre tid ger fastare sylt.
3. Skumma ytan och häll upp på väl rengjorda och varma glasburkar, förslut dem genast.
4. Förvara mörkt och svalt.
onsdag 7 juli 2010
Sallad, dressing & brödkrutonger
Nedan följer recept på salladen, dressingen och brödkrutongerna.
Ceasarsallad 2 portioner
Knaperstek bacon och låt rinna av på en bit hushållspapper.
Ceasardressing
Blanda alla ingredienser och häll över salladen och blanda ordentligt.
Brödkrutonger
Skär bort kanterna och skär brödet i 2*2 cm stora bitar. Stek dem i smör i en stekpanna, häll över olivolja och stek tills de är gyllenbruna och knapriga. Ta av från värmen och tillsätt flingsalt och timjan.
Hurtbulle
Hurtbulle
2 dl fiberberikande havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader och blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan yoghurt, honung och lingonsylt. Rör ihop till en kladdig massa och klicka detta i en smord brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Täck med folie efter halva tiden så den inte blir bränd.
tisdag 6 juli 2010
BBQ & Dessert
Vit chokladmousse 4 port
100 g vit choklad
2 dl vispad grädde (alt 1 dl vispad grädde & 1 dl kesella)
1.5 msk florsocker
2 äggulor
Vispa grädde och florsocker.
Hacka chokladen och kör den i micron i 20-30 sek och rör, upprepa detta tills chokladen är smält.
Vispa ner äggulorna i den smälta chokladen till en slät kräm.
Blanda ihop chokladen och grädden och fördela i glas.
Låt stå i kylen i minst 1 timme.
Dekorera och servera och hör hur alla njuter!
Till grillningen marinerade jag kycklingen i en marinad av honung och senap.
Honung och Senaps marinad
1 msk honung
1 msk dijon senap
1 msk soja
1 dl rapsolja
Rör ihop och lägg i kycklingfilé, täck med lock eller plastfilm och ställ i kylen. Ta fram en stund innan grillningen så kycklingen får rumstemperatur då blir grillresultatet mycket bättre - säger proffsen.
Till detta serverade jag färskpotatis på spett.
Har du färskpotatis över är detta perfekt att fixa i ordning till grillningen dagen efter. Rulla potatisen i lite olja och trä dem på spett och strö över lite flingsalt och örter.
måndag 5 juli 2010
Baguetter
Sätt ugnen på 240 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Åhhh vad jag njuter, äter just nu en bit baguette med ost. Surdegen har gjort baguetten så där seg och god! Detta kommer jag att baka igen, men då ska jag byta ut saltet mot flingsalt eller strö flingsalt ovanpå tillsammans med solrosfrön.
Blueberry dream
Ingredienser
1/2 banan
1 dl frusna blåbär
1 dl apelsinjos
1 dl naturell yoghurt
Blanda allt och kör det i en mixer eller mixerstav tills innehållet är slätt. Häll upp i ett stort glas och servera genast.
söndag 4 juli 2010
Rågbaguette Poolish
Även då detta ska bli rågbaguetter behöver degen vanligt vetemjöl annars går man miste om de stora luftbubblorna i brödet.
Poolish
5 g jäst (jag måste köpa en våg men just nu förlitar jag mig på mitt ögonmått)
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet. Rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt vetemjöl och rör tills degen känns slät.
Täck bunken med plastfilm och jäst i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten (detta alternativ valde jag).
Oj vilken fart degen fick, glöm inte att använda en bunke som är tillräckligt stor för degen att jäsa i!
Morberg grillar
Jag diggar verkligen Per Morbergs matprogram på tv och nu hoppas jag att denna bok är av samma kaliber.
Är ni nyfikna på boken går den att provläsa och köpa här, recept finns även tillgängliga på Recept.nu.
Stars & Stripes
Tårtan är gjord av en mördegsbotten och sedan fylld med en smörkräm och sist men inte minst toppad med färska bär. Receptet kommer från Leila Lindholms nya underbara bok "one more slice" och receptet och bilden hittar ni på Recept.nu.
fredag 2 juli 2010
Lasagne
Lasagne
1 pkt färska lasagneplattor
2 pkt keldas ostsås eller egen hemmagjord
köttfärssås så det räcker till 2 lager
4 rivna morötter
1 påse roccola
1 röd paprika
1 pkt smulad feta ost
- Sätt ugnen på 200 grader
- Smörj en form med lite ostsås.
- Lägg i lasagneplattor
- Bred över köttfärssåsen
- Strö över roccola, rivna morötter och paprika
- Häll över ostsås
- Upprepa steg 1-3
- Lägg över lasagneplattor
- Täck över med ostsås
- Smula över fetaost
Sommarsmoothie
Sommarsmoothie 1 stort glas
Lägg ner allt i en blender och mixa till en slät och trögflytande konsistens.
Ja jag kommer nog ha lite svårt att låta bli att nalla en eller två ur fysen...
Chokladbollar 25-40 st beroende på storlek
Blanda smör, socker, havregryn, vaniljsocker och kakao. Tillsätt kaffet och blanda ihop till en smet.
Forma till bollar och rulla dem i en blandning av kokos och strössel.
Lägg i en burk med lock i frysen, ta fram och njut av dessa enkla men goda läckerheter till sommarfikat.
torsdag 1 juli 2010
Ugnsbakad Spagetti Bolognese
Ugnsbakad Spagetti Bolognese a lá Jamie Oliver
1 pkt bacon (jag uteslöt detta då jag inte hade någon hemma)
1 näve rosmarin (jag använde torkad rosmarin)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 glas rött vin
500 g köttfärs
1 tsk torkad oregano
1 brk krossade tomater
1 tub tomatpuré eller
1 liten burk soltorkade tomater (jag tog 2 msk tomatpuré och 10 soltorkade tomater)
olivolja
salt
svartpeppar
hackad basilika
riven paremesanost
Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka lök och vitlök. Klipp bacon i bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta som sedan tåls att ställas in i ugnen. Tillsätt rosmarin och bacon och låt den få gyllenbrun färg.
Häll i lök och vitlök och stek i några minuter tills löken mjukar.
Tillsätt köttfärsen och stek yttligare i några minuter.
Häll i rödvin och låt puttra i några minuter medans du skär soltorkade tomater i bitar, tillsätt dessa tillsammans med krossade tomater och tomatpuré.
Smaka av med salt och svartpeppar och ev andra kryddor du gillar.
Ställ in grytan i den nedre delen av ugnen och låt stå i 1.5 timme.
Blanda ner basilikan precis innan servering.
Servera med spagetti och riv över parmesanost.
Va gott detta va! Rekommenderar er verkligen att testa detta.Tyvärr har jag ingen bra bild då jag fullständigt glömde bort att fota. Middagen var lite kaotisk med en trött och febrig son, men det måste ha varit väldigt gott då han åt med god aptit!