fredag 30 juli 2010

Dagens middag

Kvällens middag blev spagetti carbonara, enkelt och snabbt att laga när magen skriker jag vill ha mat nu!!! Till detta drack vi ett glas rött, fredag i alla ära.

Varianter på spagetti carbonara finns det antagligen lika många som det finns kokböcker, konstigt nog då rätten innehåller så få ingredienser. Våran favorit kommer nedan.

Hoppas att ni har en mysig fredagskväll. Här hemma tillbringar vi kvällen i två olika rum, jag är nämligen en sann friidrottsnörd så nu när EM hägrar har jag tv'n alldeles för mig själv. Som tur är ser jag tv'n från köksbordet där jag sitter och bloggar.

Spagetti Carbonara 3 personer
300-400 g spagetti
1 pkt bacon
1-2 vitlöksklyftor
4 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl riven parmesanost (1 dl till servering)
svartpeppar och flingsalt

Koka spagettin. Klipp bacon med en kökssax och stek knaprigt tillsammans med hackad vitlök. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Vispa ägg, grädde, svartpeppar och 2 dl parmesanost i en skål.
Häll av vattnet från spagettin och rör ner bacon och äggblandningen och rör till en krämig konsistens.
Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över parmesanost vid servering.

torsdag 29 juli 2010

Surdegsbröd

Bakade nytt fruskostbröd igår kväll och som vanligt blir det en riktigt 10 poängare! Vad vore livet utan en burk med surdeg i kylskåpet?

Brödet bakas i 2 steg.

Skållat havrebröd 5 st bröd (receptet går bra att halvera)
Steg 1
550 g vatten
250 g havregryn
100 g linfrön

Mät upp havregryn och linfrön i en bunke och häll över kokat vatten. Rör om till en gröt och låt stå i rumsteperatur i några timmar eller över natten.

Steg 2
skållningen från steg 1
700 g vatten
500 g rågsurdeg
40 g jäst
1200 g vetemjöl special
200 g grovt rågmjöl
40 g honung
40 g fling el havssalt
havregryn till topping

Blanda samman alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i en hushållsmaskin i ca 10 minuter. Om du bakar för hand rekommenderar jag att halvera receptet. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. Låt vila i bunken i 30 minuter.

Dela degen i 5 bitar och forma till runda bröd eller till avlånga limpor. Pensla ovansidan av bröden med lite vatten och doppa dem i havregryn. Lägg max 2 bröd på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 1.5 timme.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

Ställ in brödet i omgångar i mitten av ugnen och häll en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ungsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda i totalt 35 minuter och låt sedan brödet svalna på ett galler.

Glassmarängtårta

Blev bjuden på en underbart god glassmarängtårta med daim här om dagen, enkelt att göra och perfekt att ha i frysen när det kommer oväntat besök. Nötmarängbotten är sådär perfekt nötig och seg i konsistensen. Tårtan tillreds i 2 steg, marängbotten och glassmet.

Nötmarängbotten
100 g hasselnötter
3 äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 150 grader.
Hacka hasselnötterna grovt för hand eller kör dem hastigt i en mixer. Separera äggen och lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skumm, tillsätt socker och vispa i några minuter till. Blanda tillsist ner de hackade nötterna och rör om.

Bred ut nötmarängen i en form med löstagbarkant. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt marängbotten svalna.

Glassmet
3 äggulor
5 dl vispgrädde
½ dl florsocker
2 st dubbeldaim
ev 1 dubbeldaim till garnering

Vispa äggulor och florsocker poröst med elvisp. Vispa grädden och blanda ner i äggsmeten. Hacka daim grovt med en kniv eller kör dem snabbt i en mixer. Rör ner daimen i ägg/gräddsmeten. Häll smeten på den svala nötmarängbotten och täck med folie. Låt den stå i fysen minst 5 timmar.

När det sedan är dags att bjuda på denna läckerhet låter du den stå framme i rumstemperatur i 30 minuter sedan är det bara att njuta.

tisdag 27 juli 2010

Hemgjord müsli

Jag är inte något fan av köpt müsli, tycker att den smakar lite torrt och de som heter crunchy är väldigt söta i smaken så jag gör en egen müsli som jag har på filen på morgonen.

För det mesta blir det man tager vad man haver i skafferiet när jag gör den men här kommer ett recept som man antigen kan följa eller ersätta med andra ingredienser.

Hemgjord müsli ca 1.5 liter
3 dl havregyn, fiber eller vanlig

3 dl rågflingor
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
1 dl hackade nötter
½ dl råsocker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Vispa ihop ingredienserna nedan och häll ner vätskan i omgångar och se till att vätskan fördelas jämnt.

1 dl vatten
3 msk rapsolja
3 msk honung

Bred ut blandningen i en långpanna och rosta i 15-20 minuter. Väldigt viktigt att röra om då och då under rostningen annars blir det lätt bränt! Låt svalna helt och blanda tillsist ner 1-2 dl önskad torkad frukt, ex tranbär, russin, ananas, banan, aprikoser etc.

Detta är för övrigt en väldigt bra present att ha med sig när man är hembjuden till någon på fest eller middag. Fyll blandningen i en fin glasburk, knyt ett fint band runt om och skriv en liten ettikett med ex "min egen favorit müsli".

måndag 26 juli 2010

Varma mackor

Det blev enkel middag ikväll bestående av varma mackor. Ingredienserna blev följande, köttfärssås, soltorkadetomater, cocktailtomater & ost, toppat med färska kryddor oregano, timjan & persilja.

Just nu i ugnen har jag en plåt med underbart god müsli som jag bloggar om i morgon.

söndag 25 juli 2010

Emmas couscous wok med chorizo

Yummy va gott detta var! Emma bjöd oss på en wok med massa godsaker i, här kommer receptet.

CousCous Wok med Chorizo 4-6 personer
couscous
½ hönsbuljongtärning
1 citron, rivet skal

Koka couscous enligt anvisningen på paketet, tillsätt hönsbuljongtärning i vattnet. Rör ner rivet skal från citronen när couscousen är färdig.

Detta ska wokas eller stekas i omgångar
1 rödlök, skivad
1 vitlök, hackad
1 gul paprika, i bitar
6 champinjoner, skivade
1 liten påse broccoli
3 st chorizokorvar, skivade

Detta ska blandas ner i den färdiga woken
1 näve cashewnötter
6 aprikoser, skivade
4 soltorkade tomater, skivade
1 pkt bönmix
couscos, färdig kokt


Detta serveras till woken
grekisk yoghurt
rostade solrosfrön

lördag 24 juli 2010

Sååååå underbart gott!

Vilken underbara middags jag och svägerskan Emma lyckades med en kväll i veckan. Det är en fröjd att dela kök med henne, vi tänker väldigt lika och höftar lika mycket när det gäller ingredienser och kryddor. Denna kombination kommer att komma i repris många gånger framöver! Melonsallad - Citron och persiljespett - Tzatziki

Tzatzikin smakade ljuvligt, hittade ett nytt recept och aldrig mer kommer jag att göra på något annat sätt!

Tzatziki 4 personer
2 dl grekisk yoghurt
½ gurka
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Strö över lite salt och låt gurkan rinna av i ett durkslag. Blanda samman alla ingredienser och låt stå och vila ca 1 timme innan ni njuter av denna sås.

Melonsalladen smakade så friskt och somrigt!

Melonsallad 4 personer
1 liten honungsmelon
1 liten vattenmelon
½ gurka
½ citron, rivet skal + saft
1 påse babyspenat
1 pkt fetaost

Dela melonen och ta bort kärnorna och skär melonen i bitar. Skala och dela gurkan på mitten och gröpa ur den och skär i ½ cm tjocka skivor. Lägg melon och gurka i en skål. Skölj spenaten och blanda ner i salladen. Riv citronen fint på ett rivjärn och pressa över saften och blanda ner i salladen. Smula fetaosten och blanda ner denna tillsist i salladen.

Ljuvliga köttfärsspett med smak av citron, persilja och vitlök! Så enkelt och så oslagbart gott!

Citron & persiljespett 4 personer ca 10-12 spett
800-1000 g nötfärs
2 ägg
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
1 riven vitlöksklyfta
1.5 citron - rivet skal
1 dl färsk hackad persilja
salt och peppar
olivolja

Lägg träspetten i blött i ca 4 timmar innan maten tillreds, detta för att slippa att träspetten fattar eld.

Vispa äggen lite lätt i en skål och blanda ner ströbröd och mjölk. Låt stå och svälla i ca 5 minuter. Blanda ner köttfärsen och tillsätt övriga ingredienser. Blöt händerna och forma färsen till små korvar, ca 10 cm. Trä upp på spett och tryck fast dem ordentligt. Pensla med lite olivolja. Grilla spetten ca 4-5 minuter runt om.

Fruntimmersveckan

Vi passade på att plocka massa smultron uppe på landet och bakade en tårta för att fira Emma och Margareta som båda har namnsdag under den pågående fruntimmersveckan.

Underbara recept på tårtor som passar under Fruntimmersveckan hittar ni här en tårta till varje fruntimmer,

Sara - Björnbär och halloncheesecake
Margareta - Margaretatårta
Johanna - Mjölkchoklad och kokostårta
Magdalena - Limemarängpaj
Emma - Jordgubbstårta med smultron och vanilj
Kristina - Chokladtårta med smultrontryffel

Alla recept är ur den vackra och underbara boken "Tillfällen att njuta en liten smula" av Therese Wikström.

måndag 19 juli 2010

Hallon & Röd vinbärspaj


Idag har vi haft besök av Max kusin och morfar så då fick jag en orsak att baka, underbart! Pajen blev väldigt lyckad, hallon och röda vinbär är en perfekt kombination.

Hallon & röd vinbärspaj
2,5 dl hallon
5 dl röda vinbär
1 msk majsstärkelse
0.5 dl socker

Smuldeg
125 g kallt smör
1.5 dl rörsocker
1.5 dl riven kokos
2.5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ungsfast form. Tärna smöret och tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop degen. Jag använde frysta bär till pajen och la dem i en bunke och blandade ner majsstärkelse och socker.
Lägg bären på botten av formen och smula över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Servera med vaniljsås.

Nu tar jag semester i några dagar från bloggandet. Ha det så mysigt så hörs vi snart igen!

Paj med chilikeso & kräftstjärtar

Tänk att en burk med keso kan skapa en så underbart god paj! Receptet har jag fått av Olofssons och jag kan inte annat än tacka för ett supergott och enkelt recept.

Paj med chilikeso & käftstjärtar

Pajskal
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl (ev behövs mer mjöl)
2 msk kallt vatten

Tärna smöret och lägg det i en bunke, tillsätt vetemjöl och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila insvept i plastfolie i kylen i ca 30 minuter (har du bråttom kan du hoppa över detta). Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ungsfast form. Tryck ut degen i formen och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Under tiden pajskalet är i ugnen gör du i ordning fyllningen.

Fyllning
1 brk chilikeso
2 st ägg
1 dl riven ost
1 brk kräftstjärtar eller räkor

Häll chilikeso i en bunke och rör ner äggen. Hacka kräftstjärtarna och rör ner i kesoröran. Fyll pajskalet med fyllningen och riv över ost. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda pajen i ca 30-40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

söndag 18 juli 2010

Vad gömmer sig i paketet?

"Krämig, smakrik, en lagrad individualism, här bjuds substansen av en konverterad sommaräng omhändertagen av en galen och envis professionalism" Carl Jan Granqvist
Förra veckan gjorde vi en dagstur och besökte Bredsjö Blå, på gården finns en liten gårdsbutik och ostcafé.
Bredsjö Blå tillverkar en fårost som smakar sagolikt gott!
Har ni vägarna förbi Kopparberg/Hällefors i sommar ta en tur och besök mejeriet. Om ni funderar på att åka dit passa på att vara där kl 15.00 för då kan du se när fåren mjölkas.
Jag testade att göra en jordgubbsbruschetta med Bredsjö Blå ost. När det salta möter det söta säger det bara klick!

Jordgubbsbruschetta
bröd
olivolja
bredsjöblå ost (eller någon annan ost ex fetaost)
jordgubbar
honung

Skär brödet i önskat format och häll på lite olivolja, lägg brödbitarna på grillen eller i ugnen. Skär osten i ca 0.5 cm tjock skivor och lägg på brödet.
Snoppa jordgubbarna, skiva och lägg dem på osten och ringla över lite honung. Garnera ev med basilika.

Kycklingspett

Att trä mat på pinne och grilla smakar på något konstigt sätt alltid extra gott. Kanske för att presentationen av maten blir snyggare?

Kom ihåg att lägga spetten i blöt 2-3 timmar innan grillningen. Ett tips jag har är att lägga dem i en uppdrucken vinflaska och hälla på vatten och skruva på korken. Jag blir nämligen alltid så irriterad när spetten ligger och tar plats i diskhon.

Kycklingspett 4 personer
800 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 tsk honung
0.5 röd chili
4 msk olivolja
2 msk paprikapulver
salt och peppar

Pressa vitlök och saften ur limen i en bunke. Kärna ur och hacka chilin och blanda ner i marinaden. Tillsätt olivolja, honung, paprikapulver, salt och peppar och blanda runt.
Skär kycklingfilén i 2 cm stora tärningar. Lägg ner dessa i marinaden och täck med lock eller plastfolie. Ställ i kylen i minst 3 timmar, det bästa är att göra detta dagen innan för att få ut det mesta av smakerna.
Trä upp kycklingbitarna på spetten och grilla dem i ca 5 minuter.
Servera med en kall sås och en varm potatissallad.

Röd vinbärssaft med vanilj

Idag tog jag tag i de 10 liter vinbär som vi plockade i fredags. Det blev gelé och saft samt några liter som jag la i frysen som jag kommer att använda till kakor, tårtor och pajer under höst/vinter.

Det var första gången som jag testade att göra saft av rödavinbär och jag kan verkligen rekommendera er att testa för det smakar super gott och är väldigt enkelt att göra.

Röd vinbärssaft med vanilj 1.5 liter färdig saft
2 liter vinbär
8 dl vatten
6 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm natriumbensonat

Skölj och rensa bären. Lägg dem i en gryta och häll i vatten. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock.
Mosa bären lätt i kastrullen. Häll upp bären i en sil och låt självrinna i ca 30 minuter.
Häll tillbaka saften i grytan och tillsätt sockret och låt sjuda i 10 minuter. Ta av grytan från värmen och skumma saften väl.
Ta upp lite av saften i en skål och rör ut vaniljsockret och natriumbensonat i detta. Rör därefter ner det i saften.
Fyll saften på varma och väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara flaskorna mörkt och svalt.

fredag 16 juli 2010

Italienskt bröd

Till frukost i morgon blir det fucaccia. Det doftar härligt här hemma och jag väntar ivrigt på att brödet ska blir klart. Brödet är väldigt enkelt att baka och ni kan även toppa fucaccian med tex rödlök, oliver, rosmarin, fetaost, soltorkadetomater, parmesan eller körsbärstomater. För min del blev det endast flingsalt. Brödet är perfekt till en buffé eller som en present när ni är bjudna på middag!

Focaccia 2 bröd
25 g jäst
0.5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
3 dl ljummet vatten
7-8 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Rör ner vetemjöl lite i tagen och arbeta degen i maskin eller förhand i ca 5 minuter.
Jäs degen i bunken och täckt med en bakduk till dubbel storlek ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader (250g i ugn utan varmluft).
Häll olivolja på en plåt och strö på lite flingsalt.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 delar. Knåda lätt och forma till 2 runda bollar. Platta ut dem till de är runda och ca 1-1.5 cm tjocka. Lägg över dem på plåten och låt jäsa i ca 30 min.
Sätt fingertopparna i degen så att det blir massa hål och ringla över rikligt med olivolja. Strö över flingsalt och eventuellt någon annan topping.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Jordgubbar smaksatt med balsamvinäger

Åh va gott detta var, mosade jordgubbar smaksatt med balsamvinäger som serveras till vaniljglass!

Jordgubbar med balsamvinäger
0.5 liter jordgubbar
3 msk florsocker
1 msk balsamvinäger
5 blad basilika (valfritt)

Mosa jordgubbarna och hacka basilikan. Blanda ner florsocker, balsamvinäger och basilika i jordgubbsmoset. Servera till vaniljglass och NJUT!

Ja ha då var det dags...

att skörda årets rödavinbär. Busken har vuxit sig galet stor. Jag funderar och googlar på vad jag ska hitta på med skörden. Troligtvis blir det någon form av gelé, marmeland, saft och vad mer? är det någon som sitter inne med något gott recept?

torsdag 15 juli 2010

Jordgubbar i stora lass

Oj vad jag har frossat i jordgubbar under vistelsen på landet. Vi har sån tur att få köpa underbart goda ekologiska jordgubbar av grannen på landet. Idag bakade jag en jordgubbspaj som serverades med en kall limekräm. Om ni inte vet vad ni ska göra med alla jordgubbar så testa detta recept.

Jordgubbspaj
2 ägg
2 dl socker
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0.5 liter jordgubbar

Ev riven kokos eller riven vitchoklad till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner det i ägg och socker blandningen. Smörj en pajform och häll i fyllningen. Dela jordgubbarna om de är stora och tryck ner dem i smeten. Grädda i 35-40 minuter. Pajen smaker som bäst att servera varm.

Limekräm
3 dl gräddfil
1 lime (rivet skal + lite saft)
2 msk florsocker

Rör samman samtliga ingredienser och servera detta till pajen.

lördag 10 juli 2010

Semester

Nu tar jag en liten semester från bloggandet, ska upp till landet ett par dagar. Ha det så skönt så hörs vi om några dagar igen.

fredag 9 juli 2010

I kylen

I kylen på jäsning ligger härligt frukostbröd, redo att stoppas in i ugnen när vi vaknar! Åh va underbart det ska bli att känna doften av nybakat, längtar redan tills i morgonbitti. Brödet ligger på kalljäsning, dvs brödet jäser i kylskåpet över natten.

Grova rågfrallor ca 15 st
450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl special
125 g grovt rågmjöl
15 g brödsirap
20 g flingsalt el havssalt
Frön eller havregryn till topping

Blanda samtliga ingredienser utom saltet. Kör degen i hushållsmaskin i 10 minuter, tillsätt saltet och kör i yttligare 3-5 minuter. Låt degen vila i 30 minuter i bunken.

Forma en lång rulle av degen så att du kan få ut 15 bitar. Rulla bullarna och doppa dem i toppingen och lägg frallorna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 2 timmar eller ställ in i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Om du har jäst i kylen över natten ta fram plåten och starta ugnen på 250 grader, grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Kvällens middag

Till middag ikväll blev det helstekt kyckling med citron. Som vanligt kunde jag inte följa receptet till punkt och pricka, jag hade ingen basilika hemma så jag använde oregano och timjan. Det doftade ljuvligt av kombinationen citron, vitlök och färska örter!

torsdag 8 juli 2010

Dagens fika

ja det är tur att jag har kommit igång med träningen för annars kommer ingen känna igen mig efter semestern! I dag bjöd jag min svägerska på chocolate cupcakes till eftermiddagsfikat. Det är så himla kul att dekorera dessa små godingar.

Jag följde Leila Lindholms recept på Chocolate Cupcakes, men jag tillsatte turkisk yoghurt istället för gräddfil och i frostingen tillsatte jag 100g smält choklad istället för kakao. Om frostingen blir lite för lös ställ in den i kylskåpet en stund och sedan kan du pimpa dina underbara cupcakes!

Rårörd jordgubbsaft & eftersylt

Detta måste vara ett av de smartaste recept jag någonsin har testat. Rårörd jordgubbssaft och sylt av bären efteråt. Saften och sylten smakar SOMMAR!
Jag längta redan till nästa sommar då jag kan göra denna saft och sylt igen!



Rårörd jordgubbssaft ca 3 liter färdig saft
2 kg jordgubbar (ca 4 liter)
2 liter kokt vatten
1 påse vinsyra (45 gram)
1 kg socker
2 krm natriumbensoalt per liten avrunnen saft

Dag 1
1. Rensa och skölj jordgubbarna, noppa och lägg dem i en rymlig bunke eller hink.

2. Mosa dem lätt, jag körde jordgubbarna i min kitchen aid vilket blev perfekt.
3. Lös vinsyran i det kokta vattnet och häll över jordgubbarna.
4. Rör försiktigt och täck med ett lock eller plastfolie.

5. Låt stå mörkt och svalt i ett dygn.

Dag 2

1. Sila saften, rör inte i massan utan låt det självrinna, tar ca 1-2 timmar.
2. Häll bären i en kastrull och följ receptet för jordgubbsylt nedan.
3. Mät saften och rör i sockret, fortsätt röra tills allt socker har löst sig. Smaka av och tillsätt mer socker om så önskas.
(Orginal receptet var 1 kg socker per liter avrunnen saft men jag tycke att det var lite väl mycket så jag använde 1kg till 3 liter avrunnen saft)
4. Skumma ytan
5. Tillsätt konseveringsmedlet utrört i ½ dl hett vatten.
6. Häll upp saften på väl rengjorda och varma glasflaskor, förslut dem genast.
7. Förvara mörkt och svalt.

Jordgubbssylt (3 burkar)
1 kg syltmassa från avrunnen saft
0.5 kg syltsocker

1. Häll syltmassan i en kastrull och tillsätt sockret.
2. Koka i ca 5-10 minuter, längre tid ger fastare sylt.
3. Skumma ytan och häll upp på väl rengjorda och varma glasburkar, förslut dem genast.
4. Förvara mörkt och svalt.

onsdag 7 juli 2010

Sallad, dressing & brödkrutonger

Igår kväll testade jag att göra en Ceasersallad, har endast beställt detta på restaurang tidigare. Det blev en egen liten twist på orginalreceptet. Va enkelt det var, dock mycket kladd men resultatet blev underbart gott! Så nu måste jag åka till det stora varuhuset och köpa stora pasta/salladstallrikar, så det ser extra snyggt ut när jag serverar detta nästa gång.

Nedan följer recept på salladen, dressingen och brödkrutongerna.

Ceasarsallad 2 portioner
1 huvud romansallad
1/2 pkt cocktailtomater
1 pkt bacon
2 grillade kycklingfiléer
parmesanost

Knaperstek bacon och låt rinna av på en bit hushållspapper.
Skölj salladen och riv den i lagom stora bitar i en stor bunke.
Skölj och halvera cocktailtomaterna och vänd ner i salladen.
Häll dressingen över salladen och vänd runt så att dressigen blir ordentligt fördelad.
Skär kycklingen och bacon.
Fördela salladen på 2 tallrikar och lägg kycklingen ovanpå. Strö över bacon, brödkrutonger och toppa sist med lite hyvlad parmesanost.

Ceasardressing
1 dl turkisk yoghurt
0.5 dl lätt majonäs
1 tsk dijonsenap
0.5 finriven vitlöksklyfta
3 st finhackade sardeller (det är dessa små rackare som ger den underbara smaken)
1 tsk honung
4 msk finriven parmesanost
några varv med pepparkvarnen

Blanda alla ingredienser och häll över salladen och blanda ordentligt.

Brödkrutonger
4 skivor rostbröd (jag tog upp ur frysen och lät dem tina lite)
2 msk smör
1 msk olivolja
flingsalt
färsk timjan (kan utelslutas eller ersättas med annan krydda)

Skär bort kanterna och skär brödet i 2*2 cm stora bitar. Stek dem i smör i en stekpanna, häll över olivolja och stek tills de är gyllenbruna och knapriga. Ta av från värmen och tillsätt flingsalt och timjan.

Hurtbulle

Hade inget bröd till frukost så jag snodde ihop ett enkelt yoghurtbröd igår kväll. Detta recept kommer från Arla och heter Hurtbulle. Brödet blir väldigt saftigt och för er som inte tål gluten är detta perfekt att göra med glutenfritt mjöl. När brödet sedan är ett par dagar är det underbart att rosta!

Hurtbulle
2 dl fiberberikande havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
0.5 dl honung
0.5 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200 grader och blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan yoghurt, honung och lingonsylt. Rör ihop till en kladdig massa och klicka detta i en smord brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Täck med folie efter halva tiden så den inte blir bränd.

tisdag 6 juli 2010

BBQ & Dessert

Börjar med det godaste, efterrrätten. Bus enkelt och snabbt att röra i ordning.

Vit chokladmousse 4 port
100 g vit choklad

2 dl vispad grädde (alt 1 dl vispad grädde & 1 dl kesella)
1.5 msk florsocker
2 äggulor

Vispa grädde och florsocker.
Hacka chokladen och kör den i micron i 20-30 sek och rör, upprepa detta tills chokladen är smält.
Vispa ner äggulorna i den smälta chokladen till en slät kräm.
Blanda ihop chokladen och grädden och fördela i glas.
Låt stå i kylen i minst 1 timme.
Dekorera och servera och hör hur alla njuter!

Till grillningen marinerade jag kycklingen i en marinad av honung och senap.

Honung och Senaps marinad
1 msk honung
1 msk dijon senap
1 msk soja
1 dl rapsolja

Rör ihop och lägg i kycklingfilé, täck med lock eller plastfilm och ställ i kylen. Ta fram en stund innan grillningen så kycklingen får rumstemperatur då blir grillresultatet mycket bättre - säger proffsen.

Till detta serverade jag färskpotatis på spett.
Har du färskpotatis över är detta perfekt att fixa i ordning till grillningen dagen efter. Rulla potatisen i lite olja och trä dem på spett och strö över lite flingsalt och örter.

måndag 5 juli 2010

Baguetter

Nu står rågbaguetterna i ugnen, men kan någon förklara för mig vad jag gör för fel? I receptet står det i stortsätt alltid när man bakar bröd 'gör ett snitt i mitten av brödet', då säger min jästa deg blähä och sjunker ihop som en gråsten. Jag vässar kniven så den är jättevass men tydligen gör jag något väldigt galet eller är det så att jag helt enkelt inte har rätta knycket?

Rågbaguette 4 st
15 g jäst
3 dl kallt vatten
1 sats poolish (se inlägg från igår)
1 msk socker
1 msk salt
1 dl surdeg av råg
1 dl solroskärnor
1 dl rågkross
1 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör om så jästen löser sig.

Tillsätt övriga ingredienser och avsluta med vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter (degen är lite kladdig men det är helt i sin ordning). Jäs under bakduk i ca 1.5 timme.

Sätt ugnen på 240 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Häll ut degen på ett yta med grovt rågmjöl och knåda degen lite. Dela degen i 4 delar och tryck ut degen till en rektanger. Rulla ihop degen längs långsidan och rulla ändarna så de blir lite spetsiga. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på plåten. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.

Pensla baguetten med vatten och strö över solroskärnor. Gör några sitt diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen. När baguetten fått lite färg sänk värmen till 200 grader. Grädda baguetten i 30 min totalt. Låt svalna på galler utan bakduk.

Åhhh vad jag njuter, äter just nu en bit baguette med ost. Surdegen har gjort baguetten så där seg och god! Detta kommer jag att baka igen, men då ska jag byta ut saltet mot flingsalt eller strö flingsalt ovanpå tillsammans med solrosfrön.

Blueberry dream

Har fått dille på att göra smoothies till frukost smakar extra gott i sommarvärmen. I morse blev det en blåbärs & banan smoothie, en perfekt kombo med antioxidanter och energi.

Ingredienser
1/2 banan
1 dl frusna blåbär
1 dl apelsinjos
1 dl naturell yoghurt

Blanda allt och kör det i en mixer eller mixerstav tills innehållet är slätt. Häll upp i ett stort glas och servera genast.

söndag 4 juli 2010

Rågbaguette Poolish

Tänkte försöka mig på att baka Rågbaguette i morgon. Det krävs lite förberedelse för i degen ska en sats med poolish tillsättas. Poolishen är en en sk. surdeg för att ge baguetten den typiska luftiga strukturen med stora luftblåsor.

Även då detta ska bli rågbaguetter behöver degen vanligt vetemjöl annars går man miste om de stora luftbubblorna i brödet.

Poolish
5 g jäst (jag måste köpa en våg men just nu förlitar jag mig på mitt ögonmått)
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll i vattnet. Rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt vetemjöl och rör tills degen känns slät.
Täck bunken med plastfilm och jäst i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten (detta alternativ valde jag).


Oj vilken fart degen fick, glöm inte att använda en bunke som är tillräckligt stor för degen att jäsa i!

Morberg grillar

Ny bok till samlingen. Kunde inte låta bli att köpa den på Rusta för 139kr. Behöver lite inspiration till semestergrillningen.

Jag diggar verkligen Per Morbergs matprogram på tv och nu hoppas jag att denna bok är av samma kaliber.

Är ni nyfikna på boken går den att provläsa och köpa här, recept finns även tillgängliga på Recept.nu.

Stars & Stripes

Vad passar bättre än en tårta med Stars & Stripes en dag som denna? Hoppas att ni får en underbar dag på andra sidan Atlanten.

Tårtan är gjord av en mördegsbotten och sedan fylld med en smörkräm och sist men inte minst toppad med färska bär. Receptet kommer från Leila Lindholms nya underbara bok "one more slice" och receptet och bilden hittar ni på Recept.nu.

fredag 2 juli 2010

Lasagne

Väldigt vanligt när jag har gjort köttfärssås till middag så blir det lasagne nästa dag av resterna. Jag varierar ingredienserna utifrån humör, den här gången blev det följande:

Lasagne
1 pkt färska lasagneplattor
2 pkt keldas ostsås eller egen hemmagjord
köttfärssås så det räcker till 2 lager

4 rivna morötter
1 påse roccola
1 röd paprika
1 pkt smulad feta ost
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smörj en form med lite ostsås.
  3. Lägg i lasagneplattor
  4. Bred över köttfärssåsen
  5. Strö över roccola, rivna morötter och paprika
  6. Häll över ostsås
  7. Upprepa steg 1-3
  8. Lägg över lasagneplattor
  9. Täck över med ostsås
  10. Smula över fetaost


Sommarsmoothie

Till mellis idag gjorde jag en smoothie. Perfekt att svalka sig med en dag som denna när solen strålar.

Sommarsmoothie 1 stort glas
2 dl frysta röda bär
4 jordgubbar
1 dl apelsinjos
1 dl naturell yoghurt
2 jordgubbar till garnering

Lägg ner allt i en blender och mixa till en slät och trögflytande konsistens.
Toppa med några jordgubbskivor.
Nu är det snart sommarlov för lillkillen så vi passade på att baka lite färgglada chokladbollar att ha i frysen som han kan bjuda sina kompisar på i sommar.

Ja jag kommer nog ha lite svårt att låta bli att nalla en eller två ur fysen...

Chokladbollar 25-40 st beroende på storlek
200 g smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 msk kallt starkt kaffe
kokos och strössel för rullning

Blanda smör, socker, havregryn, vaniljsocker och kakao. Tillsätt kaffet och blanda ihop till en smet.
Forma till bollar och rulla dem i en blandning av kokos och strössel.
Lägg i en burk med lock i frysen, ta fram och njut av dessa enkla men goda läckerheter till sommarfikat.

torsdag 1 juli 2010

Ugnsbakad Spagetti Bolognese

Efter en stunds söknade i några av mina kokböcker bestämmde jag mig för detta recept ur boken Happy Days med Jamie Oliver. Ett litet annorlunda recept på Spagetti Bolognese. Efter att Bolognesen är klar på spisen ställs grytan in i ugnen och där får Bolognesen efterkoka i 1.5 timme.

Ugnsbakad Spagetti Bolognese a lá Jamie Oliver
1 pkt bacon (jag uteslöt detta då jag inte hade någon hemma)
1 näve rosmarin (jag använde torkad rosmarin)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 glas rött vin
500 g köttfärs
1 tsk torkad oregano
1 brk krossade tomater
1 tub tomatpuré eller
1 liten burk soltorkade tomater (jag tog 2 msk tomatpuré och 10 soltorkade tomater)
olivolja
salt
svartpeppar
hackad basilika
riven paremesanost

Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka lök och vitlök. Klipp bacon i bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta som sedan tåls att ställas in i ugnen. Tillsätt rosmarin och bacon och låt den få gyllenbrun färg.
Häll i lök och vitlök och stek i några minuter tills löken mjukar.
Tillsätt köttfärsen och stek yttligare i några minuter.
Häll i rödvin och låt puttra i några minuter medans du skär soltorkade tomater i bitar, tillsätt dessa tillsammans med krossade tomater och tomatpuré.
Smaka av med salt och svartpeppar och ev andra kryddor du gillar.
Ställ in grytan i den nedre delen av ugnen och låt stå i 1.5 timme.
Blanda ner basilikan precis innan servering.
Servera med spagetti och riv över parmesanost.

Va gott detta va! Rekommenderar er verkligen att testa detta.Tyvärr har jag ingen bra bild då jag fullständigt glömde bort att fota. Middagen var lite kaotisk med en trött och febrig son, men det måste ha varit väldigt gott då han åt med god aptit!